Welke veranderingen zijn er in de zorgvergoedingen in 2023?

Welke veranderingen zijn er in de zorgvergoedingen in 2023?

Datum: 8 december 2022

Ieder jaar verandert er het een en ander aan de zorgverzekering. Van de hoogte van de premies tot de inhoud van het basispakket. Het ene jaar meer dan het ander, maar het is altijd belangrijk om op de hoogte te zijn. Wie weet verandert er wel iets in het basispakket waar wat impact heeft op de zorg waar jij gebruik van maakt. Om het overzichtelijk te maken zetten we de veranderingen voor de zorgverzekering 2023 op een rij.

Stijgende zorgpremie

Onze vaste lasten zijn de afgelopen jaren ontzettend gestegen. Helaas is de premie van de zorgverzekering hier geen uitzondering op. Ook voor aankomend jaar is een stijging van de zorgpremie aangekondigd. Dit jaar heeft de stijging van de zorgpremie niet alleen te maken met de inflatie, maar ook met de vergrijzing en de hogere lonen in de zorg. Ook de extra zorgkosten die gemaakt zijn in verband met het coronavirus worden meegeteld in de begroting. Kortom, naast de inflatie zijn steeds meer mensen gebruik gaan maken van zorg, wat resulteert in hogere zorgkosten en dus een hogere premie. Klein voordeel: aankomend jaar gaat de zorgtoeslag omhoog.

Collectieve verzekeringen afgeschaft

In 2023 verdwijnt de collectieve basisverzekering. Het blijft wel mogelijk om gebruik te maken van een collectieve aanvullende verzekering. Aanvullende verzekeringen worden namelijk door de verzekeraars zelf bepaald. Het kabinet is echter van mening dat collectief verzekeren zijn doel voorbij is gegaan, waardoor het wordt afgeschaft. Heb je een collectieve verzekering? Dan is je zorgverzekering vergelijken dit jaar extra belangrijk. Wijzig je niets, dan behoud je jouw huidige polis. Hiervoor betaal je aankomend jaar meer dan dat je dit jaar deed. De kans op een lagere premie bij overstappen is groot.

Collectieve verzekeringen afgeschaft

Wijzigingen vergoedingen basispakket

Er verandert in 2023 niet veel aan de vergoedingen in het basispakket. De volgende wijzigingen gaan volgend jaar in:

       De combinatietest voor de screening van een ongeboren kind verdwijnt per 1 januari 2023 uit het basispakket.

       Ben je zwanger en heb je een niet-invasieve prenatale test (NIPT) nodig? Bij medische indicatie wordt dit vergoed vanuit de basisverzekering. In 2023 geldt hiervoor geen eigen risico meer en per 1 april 2023 hoef je ook geen eigen bijdrage te betalen.

       Vitamine D wordt in 2023 niet meer vergoed. Alle vitamine D die wordt voorgeschreven om een tekort te behandelen of voorkomen moet je in 2023 zelf betalen.

       Als je corona hebt gehad en daarna lang last hebt van de gevolgen, heb je paramedische zorg nodig. Deze herstelzorg na corona is tijdelijk toegevoegd aan het basispakket en wordt voor aankomend jaar verlengd tot in elk geval augustus 2023.

Of bovenstaande wijzigingen nou wel of geen directe invloed op je hebben, blijft het slim om ieder jaar je verzekering te vergelijken. Zo kan er meer wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan je eigen zorgbehoeftes of de afspraken die je verzekeraar heeft met verschillende zorgverleners. Daarnaast kan het makkelijk zijn dat je voor aankomend jaar goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar. De vaste lasten zijn al hoog genoeg, het is zonde om onnodig teveel te betalen.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *