Wel of geen winstuitkering in de zorg?

Wel of geen winstuitkering in de zorg?

Datum: 18 juli 2018

Is winst maken in de gezondheidszorg wenselijk of verwerpelijk? De meningen lopen hierover ver uiteen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn voorstander van nieuwe regels. Het CDA wil voor alle vormen van zorg winstuitkering verbieden. Het betreft een complex vraagstuk met verregaande consequenties. Minister De Jonge en staatssecretaris Blokhhuis gelasten daarom een grondig onderzoek alvorens met eventuele nieuwe wetgeving te komen. 

De schrijven beide bewindslieden in een brief aan de Kamer. Voor alle gezonde bedrijfsvoeringen is een positief verschil tussen opbrengsten en kosten essentieel. Dat geldt ook in de gezondheidszorg. Winstuitkering daarentegen is een andere kwestie. Dit toestaan in de zorg kan voor- en nadelen hebben. Mogelijke voordelen zijn het makkelijker vinden van financiering dat kan worden ingezet voor kwaliteit, innovatie of continuiteit van de zorg. En het kan doelmatigheid verbeteren omdat het kostenbesparing stimuleert. Nadelen van winstuitkering noemen de bewindslieden o.a. versterking van productieprikkels. En het streven naar kostenbesparing kan ten koste gaan van de kwaliteit van zorg.

Verschil tussen extra- en intramurale zorg
Op grond van de huidige regels is de vuistregel dat winstuitkering is toegestaan voor extramurale zorg en volgens de Wet toelating zorginstellingen (WTZi) verboden voor intramurale zorg (hoewel dit via bv-constructies wel kan worden omzeild). Echter: de traditionele grenzen tussen intra- en extamuraal vervagen, o.a. door verschuiving van zorg en e-health. De huidige regels sluiten mogelijk niet aan op de ontwikkelingen binnen de zorgsectoren, terwijl juist deze van belang zijn voor de effecten van winstuitkering op de betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Ook houden bestaande regels geen rekening met eventuele verschillen in de financieringsbehoefte in zorgsectoren.

Investeringen nodig voor juiste zorg op juiste plek
Mede in het kader van het Hoofdlijnenakkoord medisch-specialistische zorg en de ontwikkeling naar ‘de juiste zorg op de juiste plek’ zijn investeringen nodig in o.a. innovaties en ICT die mogelijk minder aantrekkelijk zijn voor banken om te financieren dan bijvoorbeeld vastgoed, stellen de twee bewindslieden vast.

Verbieden (of juist bevorderen)?
Begin 2017 is een motie aangenomen van het CDA waarin de regering wordt verzocht om “gelijk aan de intramurale langdurige zorg met voorstellen te komen om ook winstuitkering in de extramurale langdurige zorg te verbieden” voor zorgaanbieders.

Wijzigingen in de regels kunnen aanzienlijke gevolgen hebben voor de zorgaanbieders die het betreft, schrijven De Jonge en Blokhuis. De vraag of winst mag worden uitgekeerd, bepaalt of zorgaanbieders een beroep mogen doen op andere kapitaalverschaffers dan bijvoorbeeld banken. Dit raakt aan de mogelijkheden van zorgaanbieders om hun uitgaven te financieren. Ook kapitaalverschaffers die eerder hebben geïnvesteerd in de zorg, hebben te maken met wijzigingen in de regels. Een zorgvuldig proces is daarom geboden, ook met het oog op de juridische houdbaarheid van maatregelen.

Nader onderzoek
Voordat met nieuwe regelgeving kan worden gekomen willen De Jonge en Blokhuis nader onderzoek naar verschillende aspecten waar nu onvoldoende inzicht in bestaat. Dat onderzoek zal zich in ieder geval richten op de huidige praktijk, de financiering(sbehoefte) in de verschillende zorgsectoren, de effecten van winstuitkering en de juridische aspecten.

Mening brancheorganisaties gevraagd
De bewindslieden vragen betrokken (branche)organisaties in de zorg hun visie op dit vraagstuk met hen te delen, opdat deze kunnen worden meegenomen in de besluitvorming. De Jonge en Blokhuis willen de Tweede Kamer uiterlijk begin 2019 informeren over de uitkomsten en onze conclusies.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *