Weerstand in Zwolle tegen inkoopproef met wijkverpleging

Weerstand in Zwolle tegen inkoopproef met wijkverpleging

Datum: 12 januari 2016

sassenpoort_zwolle_zorgenzNa de protesten in Utrecht, keert de Zwolse politiek zich tegen de pilot met inkoop van wijkverpleging door Zilveren Kruis Achmea. Media in Zwolle melden dat maandagavond 11 januari een motie is aangenomen in de gemeenteraad waarin het college wordt gevraagd om in gesprek te gaan met het rijk en de zorgverzekeraar om de nadelige effecten van de proef om te buigen.

De politiek in Zwolle is van mening dat de keuzevrijheid van de hulpvragers in het geding is. Zwolse cliënten dreigen de dupe te worden van het experiment waarbij Zilveren Kruis Achmea per wijk één zorgorganisatie als hoofdaanbieder contracteert. Het Zwolse sociale domein zou gevaar lopen doordat organisaties niet meer goed met elkaar kunnen samenwerken.

Voorkeursaanbieders
De pilot van het Zilveren Kruis loopt sinds 1 januari 2016 in Zwolle, Ommen, Hardenberg en Utrecht. In Zwolle zijn Buurtzorg, Icare, IJssel-Vecht, IJsselheem en Carinova aangewezen als voorkeursaanbieders van het Zilveren Kruis. Veel Zwollenaren zijn van oudsher bij Zilveren Kruis verzekerd. Het verplichte ziekenfonds het Groene Land is later overgegaan in Achmea Zilveren Kruis. De motie in de gemeenteraad werd ingediend door Christen Unie, Swollwacht, D66, PVDA en VVD. Een andere motie waarin de SP en Groenlinks vroegen om onmiddellijke stopzetting van de pilot, haalde het in Zwolle niet.

(Foto Sassenpoort Zwolle: Gert Hardeman, www.ghardeman.nl)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

2 Comments

  1. Correctie: Buurtzorg is in Zwolle voorkeursaanbieder in 2 wijken. En ipv Salland is Carinova een van de voorkeursaabieders.

    Post a Reply
    • Dit is nu in de tekst aangepast. Redactie Zorgenz

      Post a Reply

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *