Wat werkt bij Gecombineerde Leefstijlinterventie?

Wat werkt bij Gecombineerde Leefstijlinterventie?

Datum: 28 mei 2019

Ook aan de slag met de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI)? Op Loketgezondleven.nl van het RIVM staan vanaf nu belangrijke feiten en werkzame elementen van de GLI op een rij in het Wat werkt dossier. Dit biedt gemeenten, zorgprofessionals en zorginkopers handvatten hoe deze preventieve aanpak efficiënt en laagdrempelig te organiseren.

Met de gecombineerde leefstijlinterventie, die sinds 2019 valt onder de basisverzekering, werken volwassenen aan hun leefstijl met aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een gezonde leefstijl beïnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek). Huisartsen en specialisten kunnen mensen met ernstig overgewicht doorverwijzen naar een GLI.

Vragen
Op dit moment voldoen Beweegkuur, Coaching op Leefstijl (CooL) en SLIMMER aan de voorwaarden voor vergoeding. Maar niet in elke regio is al een GLI gestart. Ook worden patiënten nog maar beperkt doorverwezen. Bij gemeenten en (zorg)professionals bestaan vragen over wat de interventie inhoudt en hoe men er lokaal mee aan de slag kan gaan.
Het Wat werkt dossier beantwoordt vragen zoals: wat is precies een GLI en hoe zorg je voor goede samenwerking tussen zorgaanbieder, huisarts en het sport- en beweegaanbieders rond deze interventie.
Ook bevat het dossier cijfers over overgewicht bij volwassenen: de helft van de volwassenen in Nederland heeft overgewicht en 15 procent ernstig overgewicht (obesitas). Voor 3,5 miljoen Nederlanders brengt dit gewichtsgerelateerde risico’s met zich mee, zoals diabetes type 2, artrose en slaapapneu. En er zijn praktische voorbeelden te vinden van de GLI.

Compleet dossier
Uit de literatuur is al veel bekend over wat werkt bij het behandelen van overgewicht bij volwassenen met een GLI. Onder ‘wat werkt’ en ‘wat werkt waarschijnlijk’ leest u enkele werkzame elementen van dit type interventies. Meer elementen die ervoor zorgen dat een interventie werkt, staan op een rij in de RIVM-publicatie Werkzame elementen van gecombineerde leefstijlinterventies.
Verder staan er diverse tips en aandachtspunten hoe partijen in een gemeente aan de slag kunnen met de implementatie van de GLI. Daarbij wordt gewezen op de rol van een regionale ondersteuningsstructuur (ROS). Deze kan overleg organiseren en het maken van samenwerkingsafspraken faciliteren.

Kansen voor gemeentelijk beleid
Het Wat werkt dossier beschrijft wat professionals in de gemeente concreet kunnen doen voor een goede doorstroom naar het sport- en beweegaanbod. Om het gewichtsverlies te behouden, is het nodig dat deelnemers voldoende gaan bewegen. Begeleiding bij alledaags bewegen wordt echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een goede doorstroom van de interventie naar het lokale sport- en beweegaanbod is dus van groot belang. Gemeenten kunnen een belangrijke rol spelen in het contact tussen de interventieaanbieder, zoals leefstijlcoaches, fysio- en oefentherapeuten en de buurtsportcoach. Buurtsportcoaches zijn vaak goed bekend met het lokale sport- en beweegaanbod.

Lees ook het artikel op ZorgenZ: Nog niet overal een leefstijlcoach voorhanden

(Foto: Shutterstock en Pixabay)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *