Wanneer is het verstandig om laxeermiddelen te gebruiken?

Wanneer is het verstandig om laxeermiddelen te gebruiken?

Datum: 4 januari 2023

Laxeermiddelen zijn medicijnen die worden gebruikt om constipatie te behandelen en de darmwerking te stimuleren. Constipatie is een veel voorkomend darmprobleem dat optreedt wanneer de dikke darm te veel water uit de ontlasting opneemt, waardoor deze hard en moeilijk te passeren is. Dit kan ongemak, een opgeblazen gevoel en buikpijn veroorzaken. In dit artikel beantwoorden we de vraag “wanneer moet ik laxeermiddelen gebruiken” door uit te leggen welke soorten er zijn en wat de meest voorkomende contexten zijn waarin mensen ze gebruiken. Maar vergeet niet dat het altijd het veiligst is om medisch advies te vragen. 

Verschillende soorten laxeermiddelen

Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen. Elk type laxeermiddel werkt op een andere manier om constipatie te verlichten.

  • Bulkvormende laxeermiddelen, ook bekend als vezelsupplementen, werken door bulk toe te voegen aan de ontlasting, waardoor deze gemakkelijker te passeren is. Deze laxeermiddelen worden meestal gemaakt van natuurlijke vezels, zoals psyllium of methylcellulose, en zijn verkrijgbaar in de vorm van poeders, capsules of kauwtabletten.
  • Ontlastingverzachters, ook bekend als verzachtende middelen, werken door de ontlasting te omhullen en zachter en gemakkelijker te laten passeren. Deze laxeermiddelen worden meestal gebruikt voor mensen die moeite hebben met harde, droge ontlasting en zijn verkrijgbaar in de vorm van vloeistoffen, zetpillen of klysma’s.
  • Stimulerende laxeermiddelen, ook wel cathartica genoemd, stimuleren de spieren in de darmwand, waardoor ze samentrekken en de ontlasting door de darmen wordt verplaatst. Deze laxeermiddelen worden meestal gebruikt voor mensen met ernstige constipatie, en zijn verkrijgbaar in de vorm van tabletten, vloeistoffen of zetpillen.
  • Zoute laxeermiddelen, zoals magnesiumcitraat, werken door water in de darmen aan te zuigen, waardoor de ontlasting zachter wordt en gemakkelijker passeert. Deze laxeermiddelen worden meestal gebruikt voor mensen met ernstige constipatie en zijn verkrijgbaar in de vorm van vloeistoffen of bruistabletten.

Situaties waarin het gebruik van laxeermiddelen aangewezen is 

Er zijn verschillende situaties waarin je laxeermiddelen moet gebruiken. Enkele veel voorkomende redenen om laxeermiddelen te gebruiken zijn:

  • Constipatie: Als je symptomen van constipatie ervaart, zoals een onregelmatige stoelgang, harde of droge ontlasting, een opgeblazen gevoel of buikpijn, kan een laxeermiddel worden aanbevolen om deze symptomen te verlichten en de stoelgang te bevorderen.
  • Voor bepaalde medische procedures: Laxeermiddelen kunnen worden aanbevolen vóór bepaalde medische procedures, zoals een colonoscopie, om de darm te reinigen en het de arts gemakkelijker te maken de binnenkant van de dikke darm te onderzoeken.
  • Na bepaalde operaties: Laxeermiddelen kunnen worden aanbevolen na bepaalde operaties, zoals een operatie om de dikke darm te verwijderen, om de darmen te helpen herstellen en weer normaal te laten functioneren.

Samenvatting en conclusie

Laxeermiddelen zijn geneesmiddelen die worden gebruikt om constipatie te behandelen en de stoelgang te bevorderen. Er zijn verschillende soorten laxeermiddelen, waaronder bulkvormers, ontlastingverzachters, stimulerende middelen en zoutoplossing. Laxeermiddelen kunnen worden aanbevolen om verschillende redenen, waaronder constipatie, vóór bepaalde medische ingrepen of na bepaalde operaties. Het is belangrijk op te merken dat laxeermiddelen niet regelmatig mogen worden gebruikt, omdat de darmen dan afhankelijk kunnen worden en hun natuurlijke vermogen om zelf te bewegen kunnen verliezen.

Gerelateerde berichten

Author: J.P. Boer

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *