Wanneer ga je aan de slag als ANIOS

Wanneer ga je aan de slag als ANIOS

Datum: 6 december 2022

De ene geneeskundestudent weet vanaf het begin van de studie al precies welke stappen hij of zij wilt doorlopen in diens carrière. De andere geneeskundestudent worstelt hier erg mee en heeft totaal geen idee wat diegene na afronding van de studie zou willen doen.

Zo zijn er veel mogelijkheden na je artsexamen. Je kan bijvoorbeeld aan de slag als docent, je kan onderzoek gaan doen, je kan aan de slag als trainee bij een farmaceut, of je kan je natuurlijk verder specialiseren en aan de slag als AIOS.

Keuzestress

Maar hoe kom je er in dit geval achter wat je wilt? Wat zijn de opties voor specialisaties? Wat voor arts zou je willen zijn? En waar wil je jezelf in gaan verdiepen? Dit is uiteraard een erg belangrijke keuze, die je goed moet overwegen.

In gevallen dat je misschien nog niet weet welke richting je op wilt in je carrière is het een verstandige keuze om aan de slag te gaan als ANIOS. Wanneer je aan de slag gaat als ANIOS kan je namelijk ervaring op doen in een bepaald specialisme, en kijken of het wat voor jou is. In sommige gevallen moet je zelfs aan de slag als ANIOS om de benodigde werkervaring op te doen voor jouw gewenste specialisme. Zonder die ervaring mag je soms niet aan de slag als AIOS binnen bepaalde specialismen.

De opties om als ANIOS aan de slag te gaan zijn erg breed. Van ANIOS huisartsgeneeskunde tot ANIOS psychiatrie, in elk specialisme kan je aan de slag gaan als basisarts en ontdekken wat écht bij jou past, of om de benodigde werkervaring op te doen.

Uit te voeren werk

Wanneer je aan de slag gaat als ANIOS ga je dus aan de slag als basisarts en werk je onder eindverantwoording van de medisch specialist. Je bent zelf wel bevoegd om behandelingen uit te voeren op patiënten, zo lang je daar bekwaam voor bent. Of je bekwaam bent, dat dien je zelf goed te overwegen. Bij geringe twijfel moet je dit overleggen met de medisch specialist. Onbekwaam behandelen brengt de patiënt in gevaar en is daarom ook uiteraard strafbaar.

Naast patiëntencontact ga je ook ervaring opdoen in andere velden. Zo dien je als ANIOS in het ziekenhuis bijvoorbeeld ook vaak onderzoek en evaluaties te doen, besprekingen bij te wonen en administratie uit te voeren. Uiteraard is dit wel afhankelijk van bij wat voor zorginstelling je aan de slag gaat. Dit kan dus erg variëren.

Conclusie

Kortom, als ANIOS kan je aan de slag als je nog niet zeker weet waarin je verder wil specialiseren. Dit geeft je belangrijke praktijkervaring die jou er zeker bij zal helpen de juiste keuze te maken, en vervolgens gemotiveerd door te specialiseren. Wil je als ANIOS aan de slag en ben je op zoek naar een baan om je verder door te specialiseren? Neem anders eens een kijkje bij de volgende ANIOS vacatures.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *