V&VN denkt mee over zorgprofielen wijkverpleging

V&VN denkt mee over zorgprofielen wijkverpleging

Datum: 20 juni 2016

zorgprofiel_wijkverpleging_zorgenzV&VN gaat samen met de zorgverzekeraars de zorgprofielen uitwerken die nodig zijn voor de nieuwe bekostiging van de wijkverpleging. Het uitgangspunt van de profielen moet zijn: Wat voor soort mensen komen wijkverpleegkundigen in de praktijk tegen, met welke zorgvraag? Dat meldt Sonja Kersten, directeur van V&VN op Nursing.nl.

Op 8 juni stuurde staatssecretaris Van Rijn een brief naar de Tweede Kamer over de bekostiging van de wijkverpleging in 2017. Daarin stelde hij onder meer voor om de registratiedruk te verminderen met nog maar één tarief voor verpleging en verzorging. Ook staat in de brief dat er een alternatief bekostigingsmodel moet worden uitgewerkt: ‘In het nieuwe model moet het professioneel handelen van de wijkverpleegkundige voorop staan. Hierbij is een inhoudelijke onderbouwing van de inzet van zorg op patiëntniveau van belang. Deze onderbouwing zal leiden tot een aantal zorgprofielen, gebaseerd op zorggerelateerde informatie (bijvoorbeeld als iemand dementerend of palliatief terminaal is) en de specifieke patiëntkenmerken (bijvoorbeeld is er mantelzorg beschikbaar). Verzekeraars gaan met V&VN afspraken maken over welke informatie nodig is om tot zorgprofielen te komen.’

Hoe de inhoud van vak als uitgangspunt nemen?
Op Nursing.nl spreekt Sonja Kersten over het begin dit jaar uitgekomen onderzoeksrapport van adviesbureau Gupta, waarin werd aangetoond dat een automatische afleiding uit classificatiesystemen zoals Omaha, Nanda/NIC/NOC en ICF (nog), niet mogelijk is. Het onderzoek wijst uit dat ieder systeem zaken vastlegt over patiëntproblemen, interventies en uitkomsten, maar wel op verschillende manieren. Daarom is de Nationale Kernset ontwikkeld, die als het ware boven alle classificaties hangt. Alle partijen die meedenken over de bekostiging (Actic, BTN, NPCF, NZa, V&VN, ZN) willen de inhoud van het wijkverpleegkundige vak als uitgangspunt nemen voor de bekostiging, het is nu alleen de vraag hoe.

Niet alleen handelingen in verpleging en verzorging maar ook in wijkgerichte zorg
Het gaat om een combinatie van kenmerken die een wijkverpleegkundige tegenkomt in de praktijk. Dus niet alleen de handelingen die zij verricht in de verpleging en verzorging, maar ook in de wijkgerichte zorg. Kersten: “We streven ernaar dat het werk in de wijk generalistisch is waar het kan, maar specialistisch als het moet. Dat betekent dat het altijd mogelijk moet zijn om geïndiceerde specialistische zorg daadwerkelijk in te zetten, zoals casemanagement dementie, specialistische palliatieve zorg thuis en gespecialiseerde wondzorg, door specifiek daarvoor opgeleide professionals.”

Wanneer is aparte aanspraak nodig?
Om uit te leggen hoe een wijkverpleegkundige dat doet, noemt Kersten op Nursing.nl het voorbeeld van de casemanager dementie. Uit veel onderzoek blijkt dat het goed is voor de kwaliteit van zorg als een casemanager van begin tot eind bij een patiënt betrokken is. Maar niet al deze patiënten hebben per se dezelfde intensieve begeleiding nodig. Toch moet de vakkennis in de organisatie blijven. Een wijkverpleegkundige moet signaleren wanneer de casemanager dementie nodig is. De partijen verschillen van mening over de vraag of daarvoor een aparte aanspraak nodig is.

Vooral de juiste dingen uitvragen
Kersten benadrukt dat wijkverpleegkundigen de lead hebben om de profielen vorm te geven. “Wat voor soort mensen komen wij in de praktijk tegen, met welke zorgvraag? Dat moet het uitgangspunt zijn van de profielen. Niet zomaar ‘dementie’ aanvinken, want de aandoening zegt meestal niets over de zorg die iemand nodig heeft. Dus laten we vooral de juiste dingen uitvragen! Het is de bedoeling dat we beter kunnen onderbouwen waarom we doen wat we doen, zodat een betere inkoop van zorg voorspeld kan worden.”

Testen in pilots
De zorgprofielen worden voorgelegd aan een werkgroep bestaande uit leden van generalistisch een specialistisch werkende verpleegkundig specialisten, verpleegkundigen en verzorgenden. Ook wordt gebruik gemaakt van bestaande wetenschappelijke onderbouwing, aangevuld met onderzoek naar interventies door het Nationaal Wijkverpleegkundige Genootschap.
De nieuwe patiëntprofielen worden in 2017 getest in pilots bij zorgaanbieders. Die gegevens dienen als onderbouwing bij de uiteindelijke structuur. In 2018 vindt definitieve besluitvorming plaats over de invoering van het ontwikkelde model in 2019.

(Foto: Antonio Guillem/Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *