Voorlichtingsmateriaal-beoordelingsinstrument

Voorlichtingsmateriaal-beoordelingsinstrument

Datum: 26 juni 2018

Het komt over als een gewenst maar onhaalbaar scrabblewoord: voorlichtingsmateriaal-beoordelingsinstrument. Het grappige is dat dit een handleiding betreft om te kijken of gezondheidsvoorlichtingsmaterialen (weer zo’n scrabblewoord) geschikt zijn voor alle patiënten in Nederland, ook voor laaggeletterden. Want veel materialen en informatie zijn voor hen niet begrijpelijk.

Het is niet altijd eenvoudig om voorlichtingsmateriaal te ontwikkelen dat geschikt is voor álle patiënten. In ons land hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen en schrijven. Ruim een kwart van de Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Veel materialen en informatie over gezondheid, zorg en preventie is voor voor hen niet toegankelijk of begrijpelijk. Vaak wordt gebuikt gemaakt van moeilijke woorden, of wordt uitgegaan van te veel basiskennis.

Niet voor het opstellen, maar beoordelen
Het Voorlichtingsmateriaal-beoordelingsinstrument is een handleiding voor iedereen die reeds aanwezige gezondheidsvoorlichtingsmaterialen wil beoordelen op begrijpelijkheid en toepasbaarheid voor de patiënt. Let op: het is dus geen handleiding voor het ontwerpen en schrijven van voorlichtingsmaterialen, maar is vooral bedoeld om om bestaand voorlichtingsmateriaal te beoordelen. En dat betreft zowel printbaar als audiovisueel materiaal. Zo helpt het zorgverleners om te bepalen welke van de beschikbare voorlichtingsmaterialen en informatie geschikt zijn voor patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden / laaggeletterden.

Aangepast aan Nederlandse situatie
Dit beoordelingsinstrument is uitgebracht door Pharos. Deze organisatie heeft toestemming gekregen van AHRQ om de PEMAT te bewerken naar een Nederlandse versie, het Voorlichtingsmateriaal BeoordelingsInstrument. Naast een vertaling naar het Nederlands is de tekst bewerkt en zijn er Nederlandse voorbeelden gebruikt in plaats van Amerikaanse.

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *