Voorkom ongelukken: maak de trap veiliger

Voorkom ongelukken: maak de trap veiliger

Datum: 25 juli 2022

Ben je wat slechter ter been, maar maak je (misschien noodgedwongen) nog wel gebruik van de trap? Dan is het extra belangrijk dat de trap veilig is. Met een paar aanpassingen en toevoegingen kun je een hoop ongelukken voorkomen. Hieronder lees je praktische tips om de trap in je woning een stuk veiliger te maken.

Goede verlichting

Zorg ervoor dat er goede verlichting aanwezig is in de hal of bij het trappengat. Plaats bij voorkeur meerdere lichtbronnen zodat er minder schaduw ontstaat. LED spotjes zijn hier ideaal voor. Maar ook een plafondlamp met meerdere verstelbare LED lampen is een goede optie. Voor een optimaal resultaat plaats je daarnaast verlichting vlak naast of onder de traptreden. Maak eventueel gebruik van een bewegingssensor zodat deze lampen automatisch in- en uitschakelen.

Antislip traptreden

Een trap met gladde treden is ontzettend gevaarlijk. Voeg daarom altijd antislip-strips toe. Er zijn ook antislipmaterialen waarmee je de hele trap kunt bekleden. Dit oogt veel stijlvoller en is net zo veilig.

Contrasterende kleuren

Trapbekleding in één donkere kleur is erg mooi, maar niet zo handig als jouw zicht niet optimaal is. Je kunt daarom beter kiezen voor trapbekleding met contrasterende kleuren. Geef de treden een andere kleur dan de stootborden of geef met een contrasterende lijn het einde van iedere traptrede aan. Op deze manier wordt de kans op een misstap een stuk kleiner.

Contrasterende kleuren

Stevige en dubbele trapleuning

Goede houvast geeft meer vertrouwen op de trap. Controleer of de huidige trapleuning stevig genoeg is en overweeg om een tweede trapleuning toe te voegen. Een dubbele trapleuning zorgt ervoor dat je jezelf aan beide kanten kunt vasthouden en zo de balans beter kunt bewaren.

Tussentreden

Heb je moeite met de hoogte van de treden van een normale trap? Dan kun je tussentreden toevoegen. Deze treden plaats je bovenop de bestaande traptreden om het hoogteverschil kleiner te maken. Plaats ze helemaal links of helemaal rechts van de trap – het liefst aan de kant van de trapleuning. De treden zijn namelijk vrij klein en geschikt om met één voet op te staan. De steun van een stevige trapleuning is hierbij dus essentieel.

Trapassistent

Is de stap naar een traplift nog te groot? Kijk dan eerst eens naar de mogelijkheden van een trapassistent. Dit is een stevige beugel die zich door middel van een rails langs de trap beweegt. De beugel biedt houvast en bescherming. Je kunt zelf het tempo bepalen en zo veilig met ondersteuningen naar boven en beneden lopen.

Gerelateerde berichten

Author: Scott

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *