Voor laaggeletterden: ‘Kunt u dat even uitleggen’

Voor laaggeletterden: ‘Kunt u dat even uitleggen’

Datum: 27 augustus 2015

week_van_de_alfabetisering_zorgenzOp 7 september a.s. lanceert VWS-staatssecretaris Martin van Rijn de campagne ‘Kunt u dat even uitleggen?’ Dan verschijnt een boek met verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers, wordt een tentoonstelling is het Haagse Museum voor Communicatie geopend, zijn een documentaire te zien en radiospotjes te beluisteren. Om lastige begrippen in het gebruik van geneesmiddelen aan laaggeletterden uit te leggen, zijn 24 iconen ontwikkeld.

De campagne is ontwikkeld door de branche- en beroepsvereniging voor apothekers KNMP is samenwerking met het expertisecentrum gezondheidsverschillen Pharos, de Stichting Lezen en Schrijven en V&VN. Het doel is een goed medicijngebruik door laaggeletterde patiënten bevorderen. Speciaal voor de doelgroep zijn 24 nieuwe iconen ontwikkeld die lastige begrippen uitleggen als ‘driemaal daags’ en ‘op een lege maag innemen’. Ook zijn er iconen voor de werking van de medicatie. Apothekersassistenten kunnen de iconen aan de balie inzetten bij het Begeleidingsgesprek Nieuw Geneesmiddel. Alle iconen zijn getest door respondenten uit de doelgroep en beschikbaar via Apotheek.nl. Om het makkelijk te onthouden wordt dit Apo.nl

Kijkje in leven laaggeletterde
De verschillende onderdelen van de campagne geven een kijkje in het leven van een laaggeletterde en laten het belang van taalvaardigheid voor juist medicatiegebruik zien. De persoonlijke portretten in het boek ‘Kunt u dat even uitleggen – Verhalen van moeilijk lezende medicijngebruikers’ laten zien hoe het is om niet te beschikken over voldoende taalvaardigheid. Ervaringsdeskundigen vertellen hoe lastig het is om instructies als ‘tweemaal daags één’ te begrijpen, of te onthouden welke naam hun geneesmiddel heeft.

Herkennen en coachen
De experience, te zien in het Museum voor Communicatie, laat bezoekers in de huid kruipen van moeilijk lezende medicijngebruikers. In deze multimediale ervaringsruimte kunnen zij ervaren hoe het is om problemen te ondervinden bij medicatiegebruik. Met een speciaal ontwikkelde e-learning, ook in het museum, krijgen verpleegkundigen, verzorgenden en apothekersassistenten instrumenten in handen om laaggeletterden te herkennen en hen te coachen bij hun medicijngebruik. Een documentaire geeft een kijkje in de dagelijkse bezigheden van enkele laaggeletterden en laat zien hoe hun medicijngebruik in gevaar komt doordat ze gezondheidsinformatie niet begrijpen. Ook zorgverleners, zoals een apotheker, een huisarts en een wijkverpleegkundige vertellen over hun ervaringen. Een van de radiocommercials die de komende maanden wordt uitgezonden op regionale radiozenders, heet: ´Rectaal inbrengen. Kunt u dat even uitleggen? Veilig medicijngebruik? Vraag het uw apotheker.’

Laaggeletterdheid en medicatiegebruik
In Nederland is zo’n 11% van de volwassen bevolking laaggeletterd. Daarnaast heeft 25% moeite met het lezen en begrijpen van schema’s en formulieren of gezondheidsinformatie zoals bijsluiters. Laaggeletterden hebben specifieke problemen met hun medicatiegebruik. Ze hebben vaak moeite om de uitleg en de bijsluiter te begrijpen. Dat kan leiden tot therapie-ontrouw en verkeerd geneesmiddelgebruik. Onder het motto ‘Kunt u dat even uitleggen?’ wil de KNMP het taboe doorbreken. Het moet gewoon worden voor een patiënt – laaggeletterd of niet – om extra uitleg te vragen wanneer hij deze niet begrijpt.

(De Week van de Alfabetisering is van 7 t/m 13 september 2015)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *