VNG en ZN willen samenwerkingsnetwerk voor alle regio’s

VNG en ZN willen samenwerkingsnetwerk voor alle regio’s

Datum: 14 maart 2019

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afgesproken om toe te werken naar een sluitend samenwerkingsnetwerk. Samenwerking tussen gemeenten en zorgverzekeraars met goede lokale afstemming is steeds meer noodzakelijk. Zoals een gezamenlijke aanpak voor de wijkverpleging en de thuiszorg, om te voorkomen dat zorg vanuit de Zorgverzekeringswet (wijkverpleging) botst met zorg vanuit de Wmo (thuiszorg), zoals nu nog vaak het geval is. 

In elke regio moet de samenwerking op zorg en ondersteuning tot stand komt. Dat melden ZN en VNG in een gezamenlijk persbericht. De agenda richt zich met name op ouderenzorg, preventie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz).

Snelle afstemming op lokale behoefte
Gemeenten, zorgverzekeraars en lokale partners zijn steeds meer in staat om de zorg en ondersteuning snel af te stemmen op de lokale behoefte. Dat lukt met landelijk beleid vrijwel niet . Gemeenten en zorgverzekeraars zien dat hun aanpak in de regio werkt. Er zijn echter nog genoeg kansen om de samenwerking te verbeteren. Daarom hebben de VNG en ZN verder een werkstructuur afgesproken waarmee gemeenten en zorgverzekeraars met elkaar snel knelpunten in de regio kunnen oplossen.

Focus op ouderenzorg, preventie en ggz
VNG en ZN werken sinds 2016 met een samenwerkingsagenda voor het maken van regionale afspraken. De agenda richt zich met name op ouderenzorg, preventie en de geestelijke gezondheidszorg (ggz). In de ouderenzorg is goede afstemming nodig tussen de huishoudelijke hulp en wijkverpleging. Gemeenten en zorgverzekeraars stemmen hun preventieactiviteiten steeds meer af, zodat preventie voor doelgroepen en individuele behandelingen elkaar kunnen versterken. Voor de ggz is het belangrijk dat mensen met psychische klachten na hun ggz-behandelingen kunnen rekenen op geschikte woonruimte, werk en ondersteuning vanuit de gemeente.

Lees ook het artikel in de Telegraaf over deze samenwerkingsafspraak

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *