Verzekeraar Zorgeloos gaat weer voor de zorg

Verzekeraar Zorgeloos gaat weer voor de zorg

Datum: 4 december 2015

zorgeloos_zorgenzEr komt in 2017 een zorgverzekering aan die radicaal anders gaat werken: menselijker, eenvoudiger en goedkoper. Dat kan doordat de nieuwe verzekeraar zich weer richt op de eigenlijke taak: het verlenen van zorg. Zorgeloos Care is een initiatief van Jan Rotmans (Nederland Kantelt), Jos de Blok (Buurtzorg Nederland) en Mathieu Weggeman (Hoogleraar Innovatie Management), dat op donderdag 3 december in Amsterdam werd gepresenteerd.

De volgende ochtend was de website al vroeg overbelast door de belangstelling en het aantal aanmeldingen.

Zorg veranderen lukt alleen met nieuwe zorgverzekeraar
De nieuwe zorgverzekering is nog in de maak en is ontstaan vanuit de gedachte dat de zorg veranderd moet worden en dat lukt alleen met een nieuwe zorgverzekeraar en een nieuwe zorgverzekering. Zorgeloos is de weg erheen. Iedereen die betere ideeën heeft voor het huidige commerciële systeem van de zorgverzekering is welkom. “Er moet een beweging ontstaan die de zorg radicaal verandert, die de mens weer centraal zet en de macht van de grote zorgverzekeraars weet te breken”, verklaart Jan Rotmans, oprichter van Nederland Kantelt en hoogleraar transitiekunde.

Waarom een nieuwe zorgverzekering?
De zorg kan veel menselijker, eenvoudiger en goedkoper. Zorgeloos gaat terug naar de basis en richt zich op haar kerntaak: het verlenen van zorg. In de lijstjes die er zijn over de zorg lijkt Nederland het beste uit de bus te komen, maar als je kijkt naar menselijke aspecten kan het veel beter, zo staat te lezen op de website.

Vernieuwingsnetwerken gaan pijler vormen onder Zorgeloos
Rotmans ziet binnen de zorg al het begin van zo’n beweging. “Er zijn inmiddels meer dan vijftig vernieuwingsnetwerken actief die de zorg radicaal willen vernieuwen. Als die netwerken zich met elkaar verbinden, ontstaat een belangrijke pijler onder de beweging Zorgeloos. Intussen leren we van alle eerdere pogingen om een alternatieve zorgverzekeraar op te richten. Daar doen wij ons voordeel mee.” Rotmans doelt hiermee op de weg die zorgverzekeraar Anno12 destijds heeft bewandeld. Het ontbrak de initiatiefnemers daarvan aan het aantal benodigde verzekerden. Dat is de reden dat Zorgeloos eerst tienduizend mensen aan zich willen binden. Er was nog een andere reden waarom Anno12 niet van de grond kwam. De toenemende concurrentie tussen zorgverzekeraars speelde deze nieuwkomer parten. Anno12 kon zich deze concurrentieslag niet permitteren omdat het nog niet over een buffer beschikte. De zorgverzekeraars konden wel hun buffers inzetten om de prijs van de premie te drukken.

Eén basispolis en één aanvullende verzekering
De initiatiefnemers willen één basispolis en één aanvullende polis in de markt zetten. Ze denken dat ze een concurrerende premie in de markt kunnen zetten, omdat er geen gebouwen zijn en er gewerkt wordt zonder winstoogmerk. “Zorgeloos is eigenlijk meer een coöperatie.”

Meer preventie en richten op mensen die zorg nodig hebben
Jos de Blok van Buurtzorg Nederland weet uit eigen ervaring waar de schoen wringt. “De huidige zorgzekering bestaat uit omslachtige polissen en bakken aan bureaucratie. De verzekeraars zijn te veel gericht op geld en te weinig op zorg. Zorgeloos gaat zich juist richten op de mensen die zorg nodig hebben. Zij kunnen vertrouwen op het vakmanschap van de zorgprofessional. Met de mensen die zorg nodig hebben, gaan we met Zorgeloos samen de nieuwe zorgverzekeraar vormgeven.”

Verzekerden krijgen een echte stem
In 2016 wil Zorgeloos tienduizend mensen aan zich binden die actief meedoen aan de beweging en straks willen overstappen naar de nieuwe zorgverzekeraar. De zorgverzekering zelf zal per 2017 beschikbaar zijn. Verzekerden moeten vanaf het begin veel te zeggen hebben. De Blok: “Het zou mooi zijn als er straks nog maar één polis is. Mensen betalen hetzelfde, maar ze kunnen kiezen voor de best passende oplossing. Zo hebben verzekerden echt een stem.”

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *