Verloskundigen stichten nieuwe geboortecentra in hoofdstad

Verloskundigen stichten nieuwe geboortecentra in hoofdstad

Datum: 10 mei 2017

geboortecentra_zorgenzOp initiatief van 118 verloskundigen krijgt Amsterdam vanaf volgend jaar twee nieuwe geboortecentra. De Eerstelijns Verloskundigen Amsterdam Amstelland (EVAA), VUmc en AMC hebben hiertoe onlangs een contract met zorgverzekeraar Zilveren Kruis getekend. Verloskundigen kunnen het hele proces begeleiden en zij worden de belangrijkste aandeelhouders.

Het idee achter de geboortecentra is: in het ziekenhuis bevallen met het gevoel van thuis bevallen en met de verloskundige binnen handbereik. De geboortecentra zullen moderne bevalfaciliteiten aanbieden, waaronder lachgas en bevalbaden. Daarnaast worden de centra, die onderdak zullen vinden bij VUmc in Amsterdam Zuid en AMC in Amsterdam Zuidoost, in huiselijke sfeer ingericht. De medische apparatuur is niet zichtbaar en er staan tweepersoonsbedden, zodat partners kunnen blijven slapen.

Eigen verloskundige
Belangrijker nog vindt de EEVA dat de verloskundige het hele proces kan begeleiden, of de bevalling nu thuis of in het ziekenhuis plaatsvindt. “Als verloskundigen willen we graag bij de zwangere kunnen blijven, juist ook tijdens de bevalling”, zegt Joke Klinkert, directeur van de EVAA op Skipr. “Ook als vrouwen pijnbestrijding willen of wat extra monitoring nodig hebben kunnen ze in de nieuwe centra bij hun eigen vertrouwde verloskundige bevallen.”

Meer continuïteit van zorg
Doordat de verloskundige minder gaat overdragen naar de gynaecoloog, tenzij dit medisch noodzakelijk is, wordt volgens de EEVA meer continuïteit van zorg gegeven. Vrouwen hechten belang aan continuïteit rondom de geboorte. Dus van begin tot eind hun eigen verloskundige erbij. Dat kan niet in het ziekenhuis, maar straks wel in de nieuwe geboortecentra.

Integrale bekostiging
Het idee voor de nieuwe geboortecentra ontstond in 2014. In 2015 sloot zorgverzekeraar Zilveren Kruis al een driejarig voorkeurscontract met EEVA voor de geboortezorg in Amsterdam en omstreken. Na anderhalf jaar onderhandelen is dit voorjaar het contract voor de oprichting van de centra rondgekomen. De EVAA, een samenwerkingsverband van ruim honderd verloskundigen, is straks de belangrijkste aandeelhouder in het nieuwe bedrijf. De bekostiging van de zorg verloopt via een aan de stedelijke omgeving aangepaste vorm van integrale financiering.

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *