Verloskundigen Rotterdam-Zuid bundelen krachten

Verloskundigen Rotterdam-Zuid bundelen krachten

Datum: 14 februari 2017
sevz_verloskundigen_zorgenz

Vertegenwoordigers van 24 verloskundigenpraktijken in de regio Rotterdam zijn nu verenigd in Samenwerkende Eerstelijns Verloskundigen Zuid. (Foto: R. Keus)

Samen sta je sterk! Vanuit die gedachten hebben 72 verloskundigen in Rotterdam-Zuid en omstreken de handen ineen geslagen. Door meer samen te werken, willen zij de kwaliteit van de eerstelijnszorg verbeteren en een stevige positie innemen in de geboortezorg.

De initiatiefnemers startten in 2016 met het uitwerken van een gezamenlijke ambitie. Vanuit de gedachte dat een goede onderlinge samenwerking onontbeerlijk is om als verloskundigen een duidelijke stem te hebben en een goede samenwerkingspartner te zijn voor andere partijen in de regio. Om die reden willen zij hun samenwerking dit jaar formaliseren in Samenwerkende Eerstelijns Verloskundigen Zuid (SEVZ). Het samenwerkingsverband bestaat uit 24 verloskundigenpraktijken uit Rotterdam en omstreken (Hoekse Waard, Barendrecht, Ridderkerk en Spijkenisse en Rozenburg). De samenwerkingspartners streven naar meer samenhang in de geboortezorg en een integrale benadering over zorgdomeinen heen. Om de positie van zwangere vrouwen in de regio beter te borgen en moeder en kind de zorg te bieden die zij echt nodig hebben. Daartoe willen zij optreden als strategisch partner voor kraamzorgorganisaties, ziekenhuizen, VSV+, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio.

Gelijkwaardig
De komende tijd richten de verloskundigen zich vooral op het versterken van de onderlinge samenwerking volgens de sociocratische benadering. De kenmerken van de sociocratie passen volgens hen uitstekend bij de huidige dynamieken van de praktijk van de eerstelijnsverloskunde. Vertrekpunt daarbij is gelijkwaardigheid en vertegenwoordiging; geen consensusbesluiten maar het consensusbeginsel. Daarin worden zij intensief begeleid door het Sociocratisch Centrum. Ook in andere samenwerkingsverbanden waaronder in Zwang in Gouda wordt al jaren op deze wijze samengewerkt.

Advies en begeleiding
ZorgImpuls adviseert en begeleidt de samenwerkingspartners bij de oprichting van het verloskundig samenwerkingsverband. Ook ondersteunt ZorgImpuls het bestuur van SEVZ in oprichting bij de uitvoering van zijn taken. Neem voor meer informatie over de dienstverlening van ZorgImpuls contact op met Wouter Meijer (trainee-adviseur) of Matine van Schie (senior adviseur) via tel. 010-2410222 of info@zorgimpuls.nl. Mail vragen aan SEVZ naar sevzuid@gmail.com.

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *