Verdubbeling aantal nieuwe COVID-19 besmettingen in verpleeghuizen

Verdubbeling aantal nieuwe COVID-19 besmettingen in verpleeghuizen

Datum: 7 oktober 2020
covid verzorgingshuis

Afbeelding ter illustratie

Verenso, de beroepsvereniging van specialisten ouderengeneeskunde, maakt zich zorgen over de nieuwe cijfers met betrekking tot COVID-19 in de verpleeghuizen. Uit gegevens van specialisten ouderengeneeskunde blijkt deze week een verdubbeling van het aantal nieuwe COVID-19 besmettingen. “Heel zorgwekkend”, zegt Verenso voorzitter Jacqueline de Groot.

 

Verenso ziet in haar metingen al een paar weken een stijging in het aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuizen. Ten opzichte van vorige week dinsdag zien we nu een verdubbeling in het aantal patiënten dat positief is getest op COVID-19. Ook zien we een toename in het aantal patiënten dat is overleden.

 

In totaal zijn op 6 oktober 13.154 patiënten geregistreerd met (mogelijk) COVID-19 in verpleeghuizen (sinds de meting is gestart op 18 maart 2020). Dit is een toename van 623 patiënten in vergelijking tot vorige week dinsdag. Dit zijn 366 patiënten met een verdenking op COVID-19 en 257 patiënten waarbij COVID-19 middels een test is vastgesteld. Uit de registratie komt naar voren dat tot nu toe 2.043 patiënten zijn overleden; 2.830 patiënten zijn hersteld. De afgelopen week zijn 34 patiënten geregistreerd als overleden aan COVID-19.

 

Snel testen cruciaal

Verenso voorzitter De Groot maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling. “We zien dat het testen van zowel bewoners als personeel bij een uitbraak in diverse regios nog moeizaam verloopt. Dat moet echt anders. Snel kunnen testen bij een uitbraak is enorm belangrijk, zowel van bewoners als van personeel dat contact heeft gehad met de zieke bewoners. Wanneer zoals nu sprake is van een tekort aan testcapaciteit, zal bij het testen nadrukkelijker voorrang moeten worden verleend aan de meest kwetsbaren en aan het zorgpersoneel.”

 

Beschermende middelen

Naast de beschikbaarheid van testen zijn ook beschermende middelen belangrijk. “Het is belangrijk dat er snel en makkelijk beschermende middelen beschikbaar zijn en blijven. In het verpleeghuis wonen de meest kwetsbaren van de samenleving. En die zijn bij COVID-19 ook daadwerkelijk het kwetsbaarst. De cijfers laten dit helaas maar al te duidelijk zien. Het is belangrijk deze groep de aandacht te geven die ze verdient.”

 

We doen het samen

Wanneer COVID-19 in de regio toeneemt, heeft dit ook gevolgen voor de verpleeghuizen in die regio. “De kans dat een personeelslid of bezoeker COVID-19 meeneemt naar het verpleeghuis wordt groter als het aantal besmettingen in de regio toeneemt. Graag benadrukken we dan ook, dat we een gezamenlijke opgave hebben. Als we ons samen houden aan de adviezen, kunnen we dit virus zoveel mogelijk buiten de verpleeghuizen houden. We doen het samen”, aldus De Groot.

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *