Veranderingen basisverzekering en zorgtoeslag

Veranderingen basisverzekering en zorgtoeslag

Datum: 13 januari 2018

De Rijksoverheid heeft alle veranderingen in 2018 die al zeker zijn op het gebied van de gezondheidszorg gepubliceerd. Het is geen complete lijst, want nog niet alle definitieve wijzigingen zijn bekend. Dat het eigen risico in 2018 niet is gewijzigd en € 385 blijft, zal voldoende bekend zijn, maar dat geldt mogelijk niet voor alle aanpassingen. 

Basispakket en eigen risico
Het basispakket van uw zorgverzekering wordt uitgebreid met de volgende drie zaken:
– mensen met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen de eerste 12 behandelingen oefentherapie vergoed
– Kankerpatiënten die immuuntherapie ontvangen, krijgen het zittend ziekenvervoer van en naar de behandeling vergoed.
– Verzorging (bijvoorbeeld hulp bij wassen en medicijnen innemen) aan minderjarigen die samenhangt met de geneeskundige zorg die het kind nodig heeft, wordt altijd vergoed uit het basispakket. De zorg die minderjarigen krijgen voor het zelf uitvoeren van algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL: bijvoorbeeld eten en aankleden)  blijft onder de Jeugdwet vallen. Lees meer over deze aanpassing in de financiering van de verzorging van kinderen thuis. Een uitgebreide beschrijving van de veranderingen staat in de factsheet Zorg voor kinderen met een intensieve zorgvraag.

Zorgtoeslag
De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden stijgt in 2018 met € 73 tot € 1.139. De maximale zorgtoeslag voor partners stijgt met € 79 naar € 2.121. Om te weten of iemand in aanmerking komt voor zorgtoeslag en zo ja hoeveel: op  toeslagen.nl is het mogelijk om een proefberekening te maken.

Btw-tarief voor geneesmiddelen
Vanaf 1 januari 2018 vallen alleen geregistreerde (homeopathische) geneesmiddelen, met een handelsvergunning onder het verlaagde btw-tarief van 6%. Producten als tandpasta, shampoo en zonnebrandmiddelen vallen in het normale btw-tarief van 21%.

 

Foto Shutterstock

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *