Vektis-cijfers over huisartsenzorg

Vektis-cijfers over huisartsenzorg

Datum: 14 november 2017

Huisartsen hebben in 2016 ruim 550.000 chirurgische ingrepen uitgevoerd. Dat zijn er zo’n 70.000 meer dan in 2011, toen de huisartsen zo’n 480.000 chirurgische ingrepen hebben uitgevoerd. Deze toename bevestigt de ingeslagen weg van substitutie van tweedelijnszorg  naar eerstelijnszorg, een belangrijk thema in de gezondheidszorg.

Dit blijkt uit de cijfers van Vektis over huisartsenzorg. Het overzicht geeft een goed beeld van een aantal ontwikkelingen in de huisartsenzorg.
Zo is er totaal is in 2016 in Nederland 2,6 miljard euro uitgegeven aan huisartsenzorg en 0,5 miljard aan multidisciplinaire zorg. De kosten voor multidisciplinaire zorg lijken niet zo hoog, maar het is bijna een verdubbelding ten opzichte van 2011. Ook hier is dus een duidelijke trend te zien.

Man/vrouw
En over trend gesproken: op dit moment zijn er nog steeds meer mannelijke huisartsen dan vrouwelijke. Maar in de leeftijd t/m 50 jaar is het aantal vrouwen aanzienlijk groter, tot 40 jaar zelfs bijna dubbel zo veel. Per huisarts staan er gemiddeld 1872 patiënten ingeschreven.

Voorgeschreven geneesmiddelen
Huisartsen hebben in 2016 aan geneesmiddelen het meeste bloeddrukregulerende middelen voorgeschreven. Het gaat in totaal om ruim 800 miljoen dagdoseringen aan een kleine 2 miljoen patiënten, met een vergoed bedrag van bijna 47 miljoen euro. Cholesterolverlagers staat op de tweede plaats, gevolgd door maagzuurremmers. Anthitrombotica en diabetesmiddelen maken de top vijf vol.

Actuele cijfers en feiten
Vektis Intelligence heeft begin november 2017 de cijfers over huisartsenzorg in Nederland gepubliceerd. Dit betreft een actualisatie van de al eerder verschenen feiten en cijfers over de huisartsenzorg, van mei 2015.

Naast deze publicatie over huisartsenzorg brengt Vektis Intelligence meer zorgthema’s breed in beeld. Bijvoorbeeld over wijkverpleging (gepubliceerd in januari 2017), zorg in gemeenten, de Wet langdurige zorg, COPD/astma, fysiotherapie en dure geneesmiddelen. Kijk voor meer informatie en duidelijke infographics op de website van Vektis Intelligence met publieke zorginzichten: www.zorgprismapubliek.nl.

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *