Van der Meeren (CZ): waardegedreven zorginkoop

Van der Meeren (CZ): waardegedreven zorginkoop

Datum: 8 oktober 2014

wim_van_der_meeren_cz_zorginkoop_zorgenz“WAAR JE VOOR BETAALT, KRIJG JE VEEL VAN’ – Deze gevleugelde uitspraak van Wim van der Meeren, CEO van zorgverzekeraar CZ, geeft de problematiek van de huidige gezondheidszorg weer. Financiering van productie is de norm. Tot enkele jaren geleden zelfs zonder voorwaarden. Daarin bracht CZ verandering met de selectieve zorginkoop van borstkankerzorg. Van der Meeren memoreert hieraan tijdens het Executive Seminar, georganiseerd door Zorgvisie en KPMG.

“We wilden geen slechte zorg meer inkopen. Dat leidde tot een storm van protest. De kritiek kwam vooral van aanbiederszijde, niet van patiënten. Daardoor waren er geen 100 aanbieders meer van borstkankerzorg, maar 96. Dat bleef dus nog steeds een ruime keuze.” Nuchter vervolgt hij: “De klacht luidt doorgaans dat zorgverzekeraars alleen kijken naar de centen. Maar zodra we kijken naar kwaliteit, worden zorgverleners boos. Dan klinkt gelijk de uitspraak dat zorgverzekeraars geen verstand hebben van kwaliteit. Natuurlijk: wij  hebben de wijsheid niet in pacht, laat die kwaliteit dan zien.”

“Als je op waarde wilt inkopen, moet je weten wat de patiënt wil”
Dat is de overtuiging van Van der Meeren. “We zijn met waardegedreven zorginkoop gestart bij de apotheker. Daar hebben we onderscheid gemaakt in a (de top), b (de basis), c (onder de basis), met daarbij verschil in vergoeding. We kijken naar de kwaliteit, op tal van criteria en trekken onze eigen conclusies. Dat vindt niet iedereen leuk. Mijn oproep is : kom met onderscheidende kwaliteitscriteria.” Hoe kan je contracteren op uitkomsten? Van der Meeren noemt als voorbeeld de inkoop van Parkinsonzorg. “Bas Bloem van Parkinson Center Nijmegen heeft ons ervan overtuigd dat dankzij deze aanpak van zorg de kwaliteit van leven van patiënten langer in tact blijft. Daarom hebben we daarmee meerjarenafspraken gemaakt.”

Overbodige zorg schaadt altijd
Van der Meeren heeft er begrip voor dat een zorgaanbieder productie wil verrichten. “Maar als je de goede dingen wilt doen, moet je misschien minder doen. Dan zit je wel met de gemaakte kosten, bijvoorbeeld voor gebouwen. Dat betekent dus snijden in eigen vlees, dat doet pijn. Daarom zijn meerjarenafspraken van belang. Nu mogelijk wat meer geld uitgeven om straks te kunnen bezuinigen. Het mag niet zo zijn dat er overbodige onderzoeken worden gedaan om dat vastgoed te dekken. Want bij overbodige zorg geldt: baat het niet, het schaadt altijd!”

Gerda van Beek

(Foto: CZ)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *