Voorkom vakantiekwalen met goede voorbereiding

Voorkom vakantiekwalen met goede voorbereiding

Datum: 22 juni 2018

Om aandacht te besteden aan het belang van een goede voorbereiding op de vakantie organiseren de drogisten in de winkel en online vanaf deze week gedurende drie weken een publiekscampagne. Consumenten ervaren op vakantie veel verschillende gezondheidsklachten, omdat ze zich vaak onvoldoende voorbereiden. Daardoor is maar liefst een kwart van de vakantiegangers een aantal dagen ziek. Terwijl het gros van de klachten eenvoudig te voorkomen is.

Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in opdracht van het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Deze campagne van de drogisterijbranche gaat onder meer gepaard met een kennistest voor consumenten op erkendspecialistinzelfzorg.nl.

Ik ga op vakantie en neem mee….
De site bevat een zeer handig overzicht van zelfzorg- en andere middelen die echt onmisbaar zijn in de reisbagage. Dus neem deze voorafgaand aan je vakantie aandachtig door.

Daarnaast bevat de site zinvolle adviezen over het voorkomen van en het omgaan met de top 5 van de vakantieklachten.  Deze top 5 is:
– Jeuk
– Verbrande huid door zonnebrand
– Verstopping
– Reizigersdiarree
– Maagklachten, zoals maagzuur.

Ziek tijdens vakantie
Ruim 1 op de 3 vakantiegangers binnen Europa ondervindt op vakantie gezondheidsklachten die leiden tot een aantal dagen ziekte of zelfs onderbreking van de vakantie. Bij reizen buiten Europa is dit ruim 1 op de 5. Spijtig, want dat wil natuurlijk niemand meemaken tijdens zijn kostbare vrije dagen. En toch gebeurt het maar al te vaak.

Volledige medicijntas kan problemen voorkomen
Uit het onderzoek van het IVM blijkt dat vakantievierders zich slecht voorbereiden en dat een volledige ‘Medicijntas’ met voldoende geneesmiddelen ontbreekt. Ruud Coolen van Brakel, directeur IVM: “Opmerkelijk dat reizigers zich slecht voorbereiden, terwijl het gros van de gezondheidsklachten eenvoudig is te voorkomen of gemakkelijk is te behandelen. De drogist en apotheek hebben bij uitstek alle kennis in huis om de top 5 van gezondheidsklachten op vakantie tegen te gaan.”

Goed advies van drogisten
Marten Hummel, directeur van het CBD: “Consumenten denken vaak genoeg te hebben aan pleisters en een pakje pijnstillers, terwijl jeuk en maag- en darmklachten vaak voorkomen. Diarree door besmet voedsel of drinken uit de kraan kan de vakantie flink bederven. Dan is het goed om een middel met loperamide mee te nemen dat de diarree tijdelijk tegengaat. En bij een flinke verbranding van de huid vermindert een geneesmiddel met ibuprofen de ontstekingsreactie van de huid. Drogisten vinden het zeer belangrijk om consumenten goed te adviseren over het juiste gebruik van deze middelen. Als erkend specialist in zelfzorg geven wij consumenten verantwoorde zorg en persoonlijk advies over het assortiment dat niet in de medicijntas op vakantie mag ontbreken.”

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *