Uitzending onthult extreem hoge winsten in de zorg

Uitzending onthult extreem hoge winsten in de zorg

Datum: 26 september 2019

Geld voor de zorg moet worden besteed aan….: juist ja, de zorg. Niet in zakken van ondernemers. Echter: in 2018 zijn er opnieuw talloze zorgbedrijven met torenhoge winsten. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Follow the Money en KRO-NCRV’s Pointer en Reporter Radio. De tv-uitzending op NPO 2 van 25 september jl. laat de uitkomsten zien van data-onderzoek naar jaarrekeningen van grote zorgondernemingen. Opvallend hoge winstpercentages zijn eruit gelicht. Via ingewikkelde constructies met BV’s en extreem hoge managementvergoedingen wordt zorggeld weggesluisd. 

‘De wet moet worden aangepast om dit soort handige jongens aan te pakken,’ zegt minister Hugo de Jonge. ‘De huidige wet is niet genoeg om de rotte appels buiten de mand te houden.’ Over 2017 zijn vergelijkbare uitkomsten gepubliceerd. Naar aanleiding daarvan zijn er Kamervragen gesteld. ‘De NZa betrekt signalen van hoge winstpercentages in haar toezicht. Met het doel om vast te stellen of een zorgaanbieder voldoet aan de vereisten ten aanzien van het correct registreren en declareren van zorg’, schrijft De Jonge in zijn antwoord op deze vragen. Er zijn inmiddels wetsvoorstellen ingediend, o.a. om het toezicht op nieuwe zorgbedrijven te verhogen. ‘We moeten af van schimmige constructies’, benadrukt De Jonge.

Zorg is dienen, niet verdienen
Omdat de uitvoering nog op zich laat wachten, komen er ongetwijfeld over het jaar 2019 opnieuw dergelijke feiten aan het licht. In ieder geval zijn, net als in 2017, in 2018 opnieuw grote sommen geld bedoeld voor de zorg verdwenen in andere zakken. Volgens Pointer en Follow The Money waren er in 2018 tenminste (en naar alle waarschijnlijkheid meer) 85 bedrijven in de ggz, thuiszorg en gehandicaptenzorg waarbij je vraagtekens kunt zetten bij de zeer hoge winsten. De winstpercentages variëren twee jaar op rij van 10 tot zelfs 50 procent, terwijl in de zorg zo’n 3 tot maximaal 5 procent gebruikelijk is.

Minister Hugo de Jonge noemt de winsten absurd. “De tarieven laten de ruimte helemaal niet dat je én goede zorg kunt leveren én zoveel kunt overhouden”, zegt hij. “Als je dat soort signalen ziet, en zeker meerdere jaren op rij, dan is er waarschijnlijk wat aan de hand. De zorg is om te dienen, niet om aan te verdienen.”

Fraude
In sommige gevallen komt die winst tot stand door frauduleuze bedrijfsvoering, zo toont de uitzending aan. Bedrijven declareren niet-geleverde zorg. Ook weet men moeiteloos de mazen in de wet te vinden om de winst uit de zorgsector weg te sluizen via financiële constructies, zoals dividenduitkeringen voor directieleden, concludeert Pointer. Voormalig DSW-directeur Oomen stelt tijdens het gesprek bij zijn afscheid dat de problemen zijn begonnen in 2015, toen de wijkverpleging uit het basispakket werd vergoed. “Met de wijkverpleging in de zorgwet is de toegangspoort naar fraude opengezet”, aldus Oomen. Hij vindt dat fraudeurs te weinig worden gestraft. “Er is voor hen geen sanctie. Ik vind het wel heel merkwaardig hoe we in Nederland omgaan met het beschermen van een boef die op het publieke terrein van ons allemaal geld komt stelen”, aldus Oomen.

Zie de aflevering van Pointer van 25 september jl.
Zie ook de aflevering van Pointer van 26 juni jl.
Zie het interview met Chris Oomen 

 

(Foto: Pixabay)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *