Uitslagenportaal bij Saltro: online inzage testuitslagen

Uitslagenportaal bij Saltro: online inzage testuitslagen

Datum: 20 oktober 2016

janneke_de_groot_saltro_zorgenzDiagnostisch centrum Saltro ontwikkelde een Uitslagenportaal. Het biedt patiënten op een begrijpelijke manier toegang tot de uitslagen van bloedonderzoek. De gebruikers van het portaal zijn tevreden over het nut en de gebruiksvriendelijkheid ervan. Ze geven aan dat het portaal vooral een geruststellende werking heeft. Huisartsen zien het als een extra service voor hun patiënten. Dat blijkt uit evaluatieonderzoek.

Het uitslagenportaal geeft patiënten de mogelijkheid om op een betrouwbare manier binnen 24 uur de uitslagen van bloedonderzoek in te zien. “Het bijzondere aan dit portaal is dat we een goede toelichting in begrijpelijke taal geven. De gebruiker krijgt uitleg wat er gemeten is en wat redenen kunnen zijn dat de huisarts het bloedonderzoek heeft aangevraagd. De uitslag wordt visueel weergegeven. Je ziet in één opslag aan de hand van de kleuren rood, oranje en groen of de uitslag goed is of afwijkt van de norm”, zegt Janneke de Groot, projectleider innovatie bij Saltro in Utrecht.

Begrijpelijk en geruststellend
Bijna 90 procent van de patiënten beoordeelt de toelichting bij de uitslag als begrijpelijk en goed leesbaar. De visuele weergave en de toelichting maken de uitslag nog duidelijker. Ze zeggen dat er een geruststellende werking vanuit gaat. “Bij 87 procent van de diagnostiek in de eerste lijn worden geen afwijkingen gevonden. Als patiënten weten dat de test wordt gedaan om bepaalde zaken uit te sluiten, is het prettig dat ze snel toegang hebben tot de uitslag. Ze kunnen op een moment dat het hen uitkomt de uitslag bekijken en zijn dan vaak snel gerustgesteld.”

Portaal draagt bij aan beter geïnformeerde patiënt
De ontwikkeling van het portaal past bij de visie van Saltro om zorg dichtbij mensen te leveren en in te zetten op het versterken van de eigen regie. “Dan is het belangrijk dat mensen over goede en begrijpelijke informatie kunnen beschikken. Het uitslagenportaal helpt patiënten om beter geïnformeerd te zijn. Een goed geïnformeerde patiënt kan een veel actievere rol spelen in het contact met zorgverleners en in een eventuele behandeling. Bij een afwijkende waarde kunnen mensen gerichter vragen stellen aan hun huisarts.”

We zien kanteling bij huisartsen
Wat vinden de huisartsen ervan? “Ze zien het vooral als een extra service voor de patiënt. Het is nog te vroeg om te zeggen dat het scheelt in het aantal telefoontjes naar de praktijk. We verwachten wel dat als patiënten meer gebruik gaan maken van online diensten, zoals online afspraken maken of herhaalrecepten aanvragen, het uitslagenportaal in de toekomst de praktijk meer zal ontlasten. In het begin waren de huisartsen sceptisch. Ze waren bang dat hun patiënten juist ongerust zouden worden als de uitslag afwijkend zou zijn. Maar dat blijkt in de praktijk nauwelijks voor te komen. Wat geholpen heeft, is dat het UMC Utrecht ook haar medische dossiers toegankelijk heeft gemaakt. We merken dat de koudwatervrees van huisartsen in dezelfde periode is afgenomen. Het is voor ons prettig dat ook andere organisaties dezelfde visie hebben op het toegankelijk en beschikbaar maken van medische data voor patiënten. Dat maakt deze ontwikkeling sterker,” aldus Janneke de groot.

Gratis beschikbaar voor alle huisartsen
Het uitslagenportaal is ontwikkeld met een groep huisartsen en is alleen beschikbaar via de website van de deelnemende huisartsen. Het gebruik van het uitslagenportaal neemt momenteel een vlucht. Bijna 100 huisartsen bieden aan de patiënten de mogelijkheid hun labuitslag online in te zien. In het afgelopen jaar bekeken ruim 4000 patiënten hun uitslag.
De deelnemende huisartsen behoren tot een vooruitstrevende kopgroep. Slechts tien procent van de huisartsen biedt patiënten de mogelijkheid om zelf uitslagen in te zien. Saltro stelt daarom het uitslagenportaal gratis beschikbaar aan huisartsen en overweegt daarnaast om het portaal rechtstreeks voor alle patiënten beschikbaar te maken.

Verder doorontwikkelen
Saltro wil het uitslagenportaal verder doorontwikkelen. “We willen alle uitslagen erin opnemen, bijvoorbeeld ook van functieonderzoeken, zoals echo’s of ECG’s. Of de samenwerking zoeken met andere patiëntenportalen of met aanbieders van een persoonlijk gezondheidsdossier. Zo werken we bijvoorbeeld al nauw samen met PAZIO om het voor huisartsen en patiënten zo eenvoudig en toegankelijk mogelijk te maken.”

Corina de Feijter

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *