Uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma

Uitbreiding van het Rijksvaccinatieprogramma

Datum: 18 juli 2018

Volgend jaar worden zo’n 650.000 kinderen extra opgeroepen voor inenting tegen de zeer ernstige infectieziekte meningokokken. Het gaat om jongeren geboren na 1 januari 2001 en voor mei 2004. Reden voor deze maatregel is dat er een stijging is van het aantal mensen dat de infectie meningokokken type W oploopt. Daarnaast wordt een vaccinatie tegen het rotavirus toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dit betreft alleen extra kwetsbare baby’s. En volgend jaar krijgen alle zwangeren een vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden. Dit loopt via de jeugdgezondheidszorg.

Het extra programma tegen meningokokken komt naast de al geplande meningokokkenvaccinatie van kinderen die geboren zijn na 30 april 2004. Vanaf oktober 2018 krijgen namelijk alle jongeren die 14 jaar worden de vaccinatie aangeboden. Dat laat staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Meningokokken is destructieve ziekte 
De ziekte wordt veroorzaakt door de meningokokbacterie die van mens op mens overdraagbaar is. Een besmetting kan leiden tot hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging, waardoor de geïnfecteerde persoon in shock kan raken met de dood tot gevolg. Sinds 2002 worden kinderen van 14 maanden oud tegen type C van de ziekte ingeënt. Vanaf mei dit jaar zijn type A,W en Y daaraan toegevoegd.

In de afgelopen jaren is een stijging te zien in het aantal infecties met type W. In 2017 werd dit type van de ziekte nog gemiddeld zes keer per maand geconstateerd, in 2018 was dat gemiddeld tien keer per maand. Het RIVM verwacht dat als er niets wordt gedaan, de stijging doorzet.

“De kans om geïnfecteerd te raken met meningokokken type W is ondanks de groei heel erg klein, maar om erger te voorkomen moeten we ingrijpen”, zegt staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS. “Het is een vreselijke en destructieve ziekte. Daarom moeten we er alles aan doen om mensen zoveel mogelijk bescherming te bieden.” Het streven is om de vaccinatie eind 2019 aan alle dan 14- tot en met 18-jarigen aangeboden te hebben.

Rotavirusvaccinatie
Daarnaast komt een vaccinatie tegen het rotavirus in het Rijksvaccinatieprogramma, voor baby’s  die lichamelijk extra kwetsbaar zijn, zoals te vroeggeborenen, kinderen met een laag geboortegewicht of aangeboren afwijking. Als ze zes weken zijn, krijgen ze deze vaccinatie via druppels in de mond. De ziekte kan ontsteking aan maag of darmen veroorzaken, wat kan leiden tot ingrijpende gezondheidsproblemen. De eerste kinderen worden komend jaar ingeënt. Staatssecretaris Blokhuis zal na twee jaar kijken of het zinvol is om de vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden.

Kinkhoestvaccinatie voor zwangeren
Staatssecretaris Blokhuis heeft ook een besluit genomen over de uitvoering van de vaccinatie bij zwangeren tegen kinkhoest. De jeugdgezondheidszorg gaat deze taak uitvoeren. “De professionals bij de jeugdgezondheidszorg hebben al kennis over het Rijksvaccinatieprogramma en zijn gewend aan het geven van informatie over vaccinaties en het beantwoorden van vragen over dit onderwerp. Voor zwangere vrouwen die een eerste kindje verwachten is de jeugdgezondheidszorg nieuw, maar voor zwangeren die een volgend kindje verwachten is de jeugdgezondheidszorg bekend, juist ook als locatie voor vaccinaties”, zegt Blokhuis.

De jeugdgezondheidszorg zal de vaccinatie toedienen aan de zwangere vrouw, zodat de baby vanaf geboorte beschermd is tegen kinkhoest. Het is het streven om komend jaar te beginnen met het aanbieden van deze vaccinatie aan alle zwangere vrouwen.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *