Twintig procent meer wijkverpleging in Groningen

Twintig procent meer wijkverpleging in Groningen

Datum: 27 november 2014

wijkverpleging_groningen_zorgenzRISICOVEREVENING – Via een interview in het Dagblad van het Noorden vraagt zorgverzekeraar Menzis aandacht voor verevening in de wijkverpleging. “Onze populatie in de provincie Groningen gebruikt 20 procent meer aan wijkverpleging dan het landelijk gemiddelde.”

Bestuurder Ruben Wenselaar van Menzis heeft laten berekenen dat dit neerkomt op 50 miljoen euro, oftewel € 40,- per verzekerde. Hij wijst daarbij op het systeem van verevening in de Zorgverzekeringswet. Verzekeraars die veel leden in armere regio’s hebben, hebben relatief hogere kosten doordat mensen met lagere opleiding doorgaans meer zorg nodig hebben. Zorgverzekeraars krijgen extra geld om te voorkomen dat ze zulke groepen mensen en regio’s gaan mijden.

Ongelijkheid rechttrekken
“Onze populatie gebruikt op de een of andere manier 20 procent meer wijkverpleging dan het landelijk gemiddelde”, zegt Wenselaar. “Dat is niet erg, we willen graag een sociale verzekeraar zijn. Maar we moeten er niet onredelijk zwaar door benadeeld worden. We hebben nu een nadeel waar we niets aan kunnen doen.”
Menzis heeft het probleem aangekaart bij de politiek. “Als er geen systeem komt om deze ongelijkheid recht te trekken, zullen wij uiteindelijk gedwongen zijn dit bedrag door te berekenen aan onze verzekerden. Dat zou dan over enkele jaren neerkomen op een premiestijging.”

(Foto: TSN Thuiszorg: Bent u klaar voor 2015?)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *