Zorgverleners uiten hun twijfels over PGO

Zorgverleners uiten hun twijfels over PGO

Datum: 10 augustus 2018

De Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) moet de patiënt meer regie even over zijn gezondheid.  Er wordt hard aan gewerkt dat iedereen in Nederland vanaf 2020 online op de computer of via een app op zijn telefoon al zijn medische gegevens kan inzien en bijhouden. Zorgverleners staan hier niet direct negatief tegenover, maar zien wel een aantal praktische bezwaren.

Investico hield samen met zorgverlenersvereniging VvAA een peiling onder hun leden over het PGO. Er is gevraagd naar de belangrijkste elementen: digitale toegang tot de eigen medische gegevens, het kunnen delen van die gegevens door de patiënt met anderen, online berichten kunnen sturen aan zorgverleners en het kunnen uploaden van zelf bijgehouden gezondheidsgegevens.

Onderwerp leeft nog niet onder zorgverleners
Het onderwerp lijkt niet enorm te leven onder zorgverleners. Een meerderheid van de  561 respondenten had zelfs nog niet gehoord van de PGO. Driekwart van de deelnemers vindt het in principe prima dat patiënten hun medische gegevens online kunnen inzien. Inzage maakt het corrigeren van fouten eenvoudiger en het vergroot de betrokkenheid bij de eigen gezondheid, is de mening.

Praktische bezwaren
Een overgrote meerderheid ziet wel praktische bezwaren. De belangrijkste zijn: het risico op datalekken, de mogelijkheid van het delen van gegevens met ondeskundigen die er misbruik van kunnen maken (artsen hebben een medisch beroepsgeheim, maar patiënten niet) en het feit dat inzage in de eigen medische gegevens zonder verdere uitleg kan leiden tot onnodige onrust. Tot slot verwacht 70 procent van de respondenten meer administratieve druk met de invoering van het PGO.

VWS gaat door
Ondanks de bezwaren en verdeeldheid onder zorgverleners, laat het ministerie van Volksgezondheid weten voorlopig niet van plan te zijn meer te doen om zorgverleners voor de PGO te enthousiasmeren.

Zie ook het artikel in Arts en Auto en het artikel in Trouw over dit onderzoek.

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *