Tour langs Amsterdamse zorg en welzijn

Tour langs Amsterdamse zorg en welzijn

Datum: 16 oktober 2016
amsterdamse_zorg_zorgenz

De bus brengt de deelnemers naar diverse bestemmingen in de Amsterdamse zorg. (Foto: Ivica Drusany/Shutterstock)

Bestuurders en beleidsmakers kennis laten maken met de praktijk. Dat was de opzet van de Tour d´Amsterdam, georganiseerd door 1ste Lijn Amsterdam. Met een gevarieerd gezelschap per bus en op de fiets van thema naar thema. “Geweldig om in no-time zoveel informatie op een presenteerblaadje aangereikt te krijgen.”

Dit is een van de vele enthousiaste reacties. “We willen de deelnemers laten kennismaken met het landschap van de eerstelijnszorg en welzijn”, zegt Pien van Langen, directeur 1ste Lijn Amsterdam. “We willen juist die dagelijkse praktijk laten zien, de complexheid, de dilemma’s, maar ook mooie projecten en initiatieven.”

Gevarieerde groep
Het is een divers gezelschap: vertegenwoordigers van Zorgverzekeraars Nederland, VWS, InEen, LHV, gemeente Amsterdam, lokale politiek, maatschappelijk dienstverlening en zorgverzekeraar Zilveren Kruis. “Een buitenkans voor mij om te kunnen meedoen”, zegt Paul van Rooij, nog maar één week directeur van de LHV. “Een mooi initiatief voor de verbinding tussen beleid en uitvoering. Want de praktijk is ingewikkeld.” Ella Kalsbeek, voorzitter LHV valt hem bij. “Ik ga wekelijks op werkbezoek, het voordeel is dat hier ook welzijn aan bod komt.” Voor InEen-directeur Anoeska Mosterdijk bevat het programma een bezoek aan drie van haar leden.

“Het voordeel is dat hier ook welzijn aan bod komt.”

Busrit met informatie
Tijdens de busrit naar Amsterdam Zuid-Oost is er een presentatie over de zorg voor chronisch psychiatrische patiënten die stabiel zijn. Deze groep is vorig jaar vanuit de tweede lijn overgeheveld naar de eerstelijnszorg. Dat vereist afspraken met GGZ-instellingen. Huisartsen in Amsterdam eisten een warme overdracht. Met garantie dat bij een terugval de patiënt weer in de tweede lijn in zorg komt.
De presentatie in het gezondheidscentrum gaat vervolgens vooral over ouderenzorg. Huisartsen zijn bijzonder ingenomen met de samenwerking met de wijkverpleegkundigen. Wel ontbreekt het aan voldoende dagopvang voor mensen met dementie. Ook de opvang van kwetsbare ouderen bij calamiteiten is een groot probleem. Het zou een oplossing zijn als een korte opname van een tot twee weken mogelijk is een verpleeghuis.
In de bus terug vertelt Anne Annegarn, adviseur 1ste Lijn Amsterdam, over Welzijn op Recept. Een  methodiek waarbij huisartsen zelf kunnen verwijzen naar het sociaal domein. Specifiek bedoeld voor patiënten met psychosociale klachten.

amsterdamse_zorg_zorgenz

Op de fiets gaan de bestuurders, beleidsmakers en politici naar Slotermeer. (Foto: Inna Telker/Shutterstock)

Op de fiets
Aangekomen op het Mercatorplein, gaan de deelnemers per fiets naar Slotermeer. Een Holland-ten-top-gevoel. Waar anders kun je bestuurders, beleidsmakers en politici op die manier meenemen? Een apotheker gaat in op therapietrouw in relatie met laaggeletterdheid. “Maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders tussen 16 – 65 jaar zijn laaggeletterd. Bewustwording is hard nodig, juist ook bij nieuwe zorgconcepten zoals e-health. Het gebruik van iconen is voor deze groep een goed hulpmiddel.
Centering Pregnacy is het volgende aandachtspunt. In het kort: zorg voor zwangeren in groepsverband, waarbij de verloskundige meer als coach optreedt. Met als uitkomst dat zwangeren ervaringen delen, elkaar motiveren tot gezond gedrag en vrouwen uit hun isolement komen. Mogelijk komt er een vervolg met Centering Parenting, waarbij de zorg van het consultatiebureau in groepsverband wordt verleend.

Fysieke trainingen
De methode ‘Ik ontmoet Mij’ is een lichaamsgerichte training voor migrantenvrouwen. In 10 lessen leren ze verantwoordelijkheid te nemen over hun gezondheid. Dat leidt tot minder klachten en tot minder medicijngebruik.  Enigszins vergelijkbaar is de methode ‘Gouden Mannen’. Een programma voor allochtone mannen.  Het basisprogramma biedt onder andere computerles of taalles, maar er is ook aandacht voor sociale vaardigheden, omgaan met stress e.d.
Het beweegprogramma Fits4Kids versterkt de fysieke fitheid van kinderen met obesitas: de balvaardigheid, het evenwicht enz, zodat ze weer kunnen meedoen. ‘Van voedselkick naar voetbalkick’. Ter voorkoming van terugval wordt in het Pact Gezond Gewicht het kind verder gevolgd.

“Het is toch anders als je het in de praktijk ziet”

Huisartsenpost
Tot slot bezoekt de groep de huisartsenpost in het ziekenhuis OLVG West. Er is een gezamenlijke voordeur met de Spoedeisende Hulp. Deze HAP telt jaarlijks maar liefst 180.000 patiëntcontacten, waarvan zo’n 90.000 consulten. De sterke toename kwetsbare ouderen maakt plaatsing van deze mensen is soms erg lastig. Waarmee het cirkeltje rond is, die groeiende groep kwetsbare ouderen werd in het gezondheidscentrum ook genoemd als groot probleem.

Tevreden terugblik
Met zo’n vol programma is het niet verwonderlijk dat het wat uitloopt. Toch blijven de meeste deelnemers nog om na te praten. “Voor mij was dit programma echt een eye-opener”, zegt Jesse Bos, PVDA Amsterdam. “Ik weet vanaf mijn bureau hoe het eraan toegaat, maar het is toch anders als je het in de praktijk ziet. Bijzonder waardevol.” Denise van der Klauw van Zorgverzekeraars Nederland valt haar bij: “Je krijgt zo meer feeling met de praktijk.” Ook de ontmoeting tussen de stakeholders onderling werd als pre genoemd. Tot slot: Gaston van Bokhoven, VWS, verwoordt de mening van de deelnemers: “Een mooie selectie in het brede veld van zorg en welzijn in Amsterdam. Onze complimenten voor 1ste Lijn Amsterdam voor het organiseren van deze Tour!”

Gerda van Beek

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tour d’ Amsterdam. Verbind beleidsmakers met de werkvloer - […] Tour langs Amsterdamse zorg en welzijn […]

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *