Toenemende bevolking, maar veel krimpgebieden

Toenemende bevolking, maar veel krimpgebieden

Datum: 6 januari 2018

Terwijl de bevolking in ons land in 2017 met ongeveer 100.000 inwoners is gegroeid, net zoveel als in 2016, kampen meer gemeenten met bevolkingskrimp. In 91 van de 388 gemeenten is het aantal inwoners in 2017 gedaald. Het merendeel van deze –veelal kleinere – gemeenten ligt aan de randen van Nederland, zijnde Noord-Friesland, Noord- en Oost-Groningen, Oost-Drente, Limburg, Zeeuws-Vlaanderen, Schouwen-Duivenland en de Achterhoek.

Dat meldt het CBS op basis van voorlopige cijfers over de eerste elf maanden van 2017. De 91 krimpgemeenten van dit jaar verloren gezamenlijk ongeveer 7.5000 inwoners. De 297 groeigemeenten kregen er gezamenlijk 108.500 inwoners bij. De bevolkingskrimp aan de randen van Nederland komt vooral voort uit de vergrijzing, waardoor er meer mensen overlijden dan er baby’s worden geboren.

doodstil_zorgenzContrast tussen krimp en groei
Opvallend: hoewel in Limburg veel gemeenten te maken hebben met bevolkingskrimp, groeide de bevolking in Maastricht en omliggende gemeente. Dat geldt ook voor de stad Groningen met de omliggende plaatsen waar de bevolking toenam, terwijl in Noord- en Oost-Groningen sprake is van krimp. In Oost-Nederland valt het contrast op tussen enerzijds Twente en de Achterhoek, waar veel gemeenten krompen, en anderzijds Salland en de Veluwe, waar de bevolking juist toeneemt.

Randstad dijt uit
Het zal niemand verbazen dat de bevolking in de Randstad in nagenoeg alle gemeenten is toegenomen. Vanwege de suburbanisatie, waarbij vooral jonge gezinnen de stad uitgaan, groeit vooral de bevolking in kleinere gemeenten rondom de grote steden, zoals Diemen, Waddinxveen en Weesp.  Amsterdam kreeg er met ruim 11.500 de meeste nieuwe inwoners bij. De hoofdstad wordt gevolgd door Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Almere, Eindhoven, Nijmegen en Tilburg. Aardig feitje: ten opzichte van het aantal inwoners groeide de bevolking het sterkst in Blaricum, met ruim 500 nieuwe inwoners is dat meer dan 50 per 1000 inwoners

Gevolgen voor zorgaanbod
Gegevens die mogelijk aardig zijn om te weten, maar die vooral direct invloed hebben op alle facetten van de samenleving. Uiteraard ook voor de gezondheidszorg. Hoe moet het met de zorgverlening in de gebieden waar de krimp blijft doorgaan? En is er voldoende zorgaanbod in de groeigemeenten. Hoe kun je goed anticiperen op een veranderende bevolkingssamenstelling? Alle ROS’en kunnen daarin goede ondersteuning bieden. Zij kennen de zorg en de ontwikkelingen in de eigen regio door en door  en beschikken daarnaast een aantal tools, bijvoorbeeld met de ROS Wijkscan. Schroom niet om contact op te nemen met de ROS in uw eigen regio. Op de site van het ROS-netwerk staat een interactieve kaart met de landelijke indeling van de ROS’en.

 

(foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *