Toenemend geweld tegen doktersassistenten

Toenemend geweld tegen doktersassistenten

Datum: 13 maart 2019

Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Het gaat niet alleen om schelden en dreigen. Er waren ook zeer intimiderende incidenten, zoals om spugen, vernielen, slaan, schoppen en dreigen met bijl, mes of vuurwapen. In een aantal gevallen moest zelfs de politie eraan te pas komen. Minister Bruins overweegt een meldpunt voor doktersassistenten, waar zij kunnen aankloppen als zij bedreigd, geïntimideerd of mishandeld zijn.

Dit blijkt uit een ledenpeiling van de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) onder bijna duizend doktersassistenten en triagisten. De NVDA voerde het onderzoek onder de leden uit naar aanleiding van een aantal incidenten, zoals de doktersassistent die op de huisartsenpost in Venray is bedreigd, uitgescholden en bespuugd door een boze man. De politie wilde aanvankelijk de aangifte niet opnemen, omdat er glas tussen zat en het daarmee geen doodsbedreiging was.

Rapport over geweld
Het was dus geen op zichzelf staand incident. Integendeel, zo blijkt uit het onderzoek. De uitkomsten van de ledenpeiling heeft de NVDA met overzichtelijke grafieken en diagrammen en gelardeerd met quotes van doktersassistenten opgenomen in een rapport.

Reactie
Doktersassistenten blijven op het moment van het geweld zelf vaak rustig en professioneel, door bijvoorbeeld de patiënt aan te spreken op het onacceptabel gedrag. Wat er is gebeurd, dringt dan later pas echt door. Veel doktersassistenten in huisartsenpraktijken en huisartsenposten voelen zich naderhand vooral angstig, zijn boos, vinden het vervelend, zijn van slag, hebben langdurige/ fysieke klachten en voelen zich verdrietig en onveilig.

Toenemend geweld
Volgens bijna de helft van de doktersassistenten die te maken hebben gehad met agressie neemt het geweld (sterk) toe. Ruim een kwart geeft aan meer dan 4 keer per jaar te maken te hebben met geweld op het werk. Bijna alle doktersassistenten doen melding bij de werkgever van het geweldincident en de meeste werkgevers steunen de doktersassistent.

Reactie minister Bruins
Minister Bruins noemt de agressie tegen doktersassistenten ‘onacceptabel. Hij zou graag zien dat slachtoffers vaker naar de politie stappen. Nu gebeurt dat maar in 11 procent van de gevallen. De minister gaat met de NVDA bespreken hoe de drempel voor aangifte kan worden verlaagd.
Wie een doktersassistente belaagt, riskeert al een hogere straf dan wie een gewone burger als slachtoffer kiest, aldus de minister. ‘De wet beschermt doktersassistenten net zo als andere hulpverleners, zoals agenten en conducteurs. Dus: altijd celstraf bij geweld tegen hulpverleners is ook altijd celstraf bij het aanvallen van een doktersassistente.’

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *