Tips bij invoer ketenzorg

Tips bij invoer ketenzorg

Datum: 8 februari 2017

ketenzorg_zorgenzMonica van Papendrecht, adviseur bij Reos, heeft veel ervaring met het implementeren van een programma voor ketenzorg. Bij de invoering van een nieuwe werkwijze voor ouderenzorg in Haarlemmermeer en Amstelland, heeft zij een aantal succesfactoren benoemd. Op de website van Reos geeft zij drie tips die Zorgenz hier overneemt.

Hoe implementeer je als een geïntegreerd werkende organisatie (GES) een zorgprogramma in de praktijk? Wat is daarvoor nodig? Waar begin je? En vooral; hoe zorg je voor continuïteit? Je zal niet de eerste zijn die enthousiast aan de slag gaat met het implementeren van nuttige nieuwe werkwijzen. Om er vervolgens achter te komen dat het nieuwe werken in de dagelijkse praktijk moeilijk van de grond komt. Misschien door de dagelijkse drukte of omdat je makkelijk terugvalt in oude gewoonten.

Tip 1: Begin klein. Houd het vuurtje brandend
Het is ingewikkeld om een hele organisatie ineens te laten veranderen. Bovendien duurt dat lang. Het stimuleert meer om op korte termijn succeservaringen te hebben. Dat geeft energie aan een team dat een verandering doorvoert. In de Haarlemmermeer was ik betrokken bij het implementeren van het Gestructureerd Periodiek Overleg (GPO). Met als doel dat de juiste zorg door de juiste zorgverlener wordt geboden aan een kwetsbare oudere. Het GPO is een goed voorbeeld van een initiatief dat klein, lokaal en bottum-up wordt georganiseerd. Juist het kleinschalige draagt eraan bij dat het initiatief van de grond komt. Het is een krachtig onderdeel geworden van de ketenzorg rondom ouderen.

Tip 2: Faciliteer kennisontwikkeling
Kennis opdoen of uitwisselen met andere teams die ook bezig zijn met implementatie, is belangrijk. De bijeenkomsten over wijkgericht werken in Amstelland, die de afgelopen twee jaar zijn georganiseerd, zijn daar een goed voorbeeld van. Acht wijkteams wisselden in die bijeenkomsten tips en tops met elkaar uit en deden inspiratie op voor een volgende stap in de implementatie van het GPO. Wij vinden, als Reos-adviseurs, die kennisuitwisseling erg belangrijk. Dit jaar gaan we de goede voorbeelden op een toegankelijke manier in kaart brengen en workshops organiseren voor projectleiders over effectieve implementatie van zorgprogramma’s.

Tip 3: Betrek het management op bestuurlijk niveau
Als het management op hoger niveau goed betrokken is, zorgen bestuurders dat randvoorwaarden voor implementatie worden vervuld, zoals tijd om aan overleg deel te nemen. Ook als je in de implementatie tegen problemen aanloopt, kan steun van bovenaf helpen om deze problemen op te lossen.

Stof tot nadenken
Dit zijn natuurlijk maar enkele tips, er zijn er nog veel meer. Mogelijk geven deze tips al stof tot nadenken. Ga je eerst aan de slag in een klein team (noem het een pilot) of wil je meteen de hele organisatie veranderen? Hoe wordt in jouw organisatie kennis uitgewisseld én beklijft nieuwe informatie? Hoe informeer jij jouw bestuur én krijg jij de randvoorwaarden die jij zou willen? Reos helpt eerstelijns organisaties met de implementatie van ketenzorgprogramma’s. Bijvoorbeeld door middel van een adviestraject of het geven van een workshop.

monica_van_papendrecht_reos_zorgenzMeer weten over de ondersteuning die Reos kan bieden bij de implementatie van zorgprogramma’s in de eigen organisatie? Bel of mail Monica van Papendrecht: T. 017 – 5661818, E. mvanpapendrecht@reos.nl

 

 

(Foto bovenin: Michal Bednarek/Shutterstock. Foto Monica van Papendrecht: Hans Roggen.)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *