Tevreden over inzet wijkverpleegkundige op SEH

Tevreden over inzet wijkverpleegkundige op SEH

Datum: 26 maart 2017

SEH en wijkverplegingHet Ziekenhuis OLVG heeft deze maand besloten de proef met een wijkverpleegkundige op de Spoedeisende Hulp (SEH) van de locatie in Amsterdam Oost, te verlengen. Twee van de drie ouderen reageren enthousiast op een tussenkomst van een wijkverpleegkundige bij ontslag. Het OLVG zet de proef voort.

ZorgenZ berichtte vorig jaar over de samenwerking tussen wijkverpleegkundigen en de SEH, waarbij wijkverpleegkundigen kwetsbare ouderen tijdens avonden en weekenden van de SEH naar huis begeleiden. Zo wordt er ruimte op de SEH en in het ziekenhuis gecreëerd. De wijkverpleegkundigen kwamen op het idee toen ze een avond meeliepen op de SEH van het Amsterdamse ziekenhuis. Ze kregen toen een goed beeld van wat er speelt en welke vragen zich in de praktijk voordoen.

Expertise wijkverpleegkundigen ook inzetten op huisartsenpost
De wijkverpleegkundige blijft vier maanden tijdens avonden en weekenden thuiszorg organiseren voor kwetsbare ouderen die op de SEH zijn binnengekomen. Zij brengen de thuissituatie van de patiënt in kaart, zodat de patiënt de juiste zorg op de juiste plek tegen de juiste financiering krijgt. Dit zou moeten leiden tot betere zorg voor deze kwetsbare ouderen, minder onnodige (her)opnames en minder opnamestops op de SEH.
Daarnaast onderzoekt OLVG de mogelijkheden om de huisartsenpost, die bij de SEH te vinden is, ook aan de pilot te laten meedoen. Daar kan de expertise van de wijkverpleegkundigen op dezelfde wijze worden ingezet. Bij de huisartsenpost vinden ze het vaak lastig om in de nachtelijke uren en in de weekeinden passende oplossingen te organiseren voor ouderen.

Meer bekendheid nodig
Bij de proef zijn behalve OLVG locatie Oost, ook de zorgorganisaties Cordaan en Evean betrokken. Zij menen dat de positieve effecten van de aanwezigheid van de wijkverpleegkundige nog sterker zouden kunnen zijn als meer mensen ermee bekend zouden zijn. De pilot wordt gevolgd vanuit van het SIGRA-project ‘Doorstroming van patiënten naar (tijdelijke) vervolgzorg’.

(Foto: Spotmatik Ltd/Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *