Portret van Jos de Blok in VPRO-uitzending Tegenlicht

Portret van Jos de Blok in VPRO-uitzending Tegenlicht

Datum: 12 oktober 2017

Jos de Blok heeft echt een steen verlegd in de gezondheidszorg-rivier. Dwars tegen de stroom in heeft hij zelfsturende teams in de thuiszorg geïntroduceerd. Een ware revolutie. Werd dat idee eerst nog honend weggelachen, inmiddels hebben tal van organisaties deze werkwijze overgenomen. 

Het programma VPRO-Tegenlicht heeft een portret neergezet van deze eigenzinnige doorzetter. Kijk hier deze 40-minuten durende uitzending terug.

Als je de medewerker zelf hun problemen laat oplossen, is de kans dat het goed komt een stuk groter, dan dat je dat van boven naar beneden probeert, is de stellige overtuiging van Jos de Blok. Hij is een manager die niet wil managen, een vernieuwer die gelooft in de kracht van een decentrale organisatie. Hij streeft steeds naar zinvolle zorg en zet daarbij de patiënt en de verpleging weer centraal.

Buurtzorg
Jos constateert waar het mis gaat en ventileert niet alleen de oplossing, zoals zo velen, maar gaat er dan ook volledig voor. Dat blijkt wel uit de oprichting van Buurtzorg, een thuiszorgorganisatie zonder managers. Ontstaan vanuit zijn eigen frustratie als wijkverpleegkundige met het bestaande systeem.
Makkelijk? Bepaald niet. Buurtzorg heeft in haar bestaan al tal van barrières moeten slechten en loopt nog steeds tegen problemen aan. Niet verwonderlijk, de aanpak past niet in de knellende wet- en regelgeving. Bij de start ontbrak  overigens één veelvoorkomend knelpunt: er was geen gebrek aan wijkverpleegkundigen en verzorgenden. Deze zorgverleners omarmden direct het concept van zelfsturende teams en wilden daar graag aan meewerken.

Ondanks enorme tegenwerking, kreeg Jos het gelijk aan zijn kant. Hij won internationale ondernemersprijzen en tal van organisaties willen de kracht van Buurtzorg toepassen in hun eigen sector. Daarom wordt Jos de Blok gevraagd de organisatie-systemen door te lichten van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, de politie en de rechterlijke macht.

Zorgverzekering Zorgeloos
Inmiddels is hij begonnen om volgens de Buurtzorg-principes een zorgverzekering op te richten, genaamd Zorgeloos. Hoe zou het nieuwe, zorgeloos Nederland van Jos de Blok eruit zien? Tegenlicht ging daarnaar op zoek in een persoonlijk portret van de man met een missie.

Napraten
Tegenlicht organiseerde na de uitzending een landelijke Meet-up, om gezamenlijk verder te praten over het thema op 17 oktober jl.
17 oktober in Amsterdam. Zie hier het programma.

Daarnaast zijn er nog twee lokale Meet-ups:
16 oktober 19.00-22.00 uur Bibliotheek Utrecht te Utrecht
19 oktober 19.00-22.00 uur Theater Rotterdam te Rotterdam

 

(foto: VPRO)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *