Verpleegkundige Topzorg: Superzuster voor wondzorg

Verpleegkundige Topzorg: Superzuster voor wondzorg

Datum: 4 april 2017

wondzorg_zorgenzZeven thuiszorg- en verpleeghuisorganisaties in Groningen en Drenthe gaan met het UMCG samenwerken om verpleegkundige topzorg te leveren op het gebied van complexe wondzorg. Ze investeren in kennis en expertise om betere wondzorg te leveren, bij voorkeur bij patiënten thuis. Een van de doelen is dure ziekenhuisbehandelingen voorkomen. 

De partijen tekenen op 5 april de samenwerkingsconvenant ‘Verpleegkundige Topzorg’, zo meldt het UMCG op haar website. Het gaat om Buurtzorg, Icare, TSN Verzorging & Verpleging, UMCG, Thuiszorg Comfort, Coöperatie Dichtbij, Interzorg NN en Zorggroep Meander. Het project wordt mogelijk gemaakt door UMCG en zorgverzekeraars Zilveren Kruis en Menzis.

Zorg is versnipperd over kleine zorgbedrijven
Wonden, doorligplekken en andere medische problemen worden vaker niet goed behandeld door de thuiszorg. In thuiszorgteams en de ouderenzorg zijn veel verpleegkundigen vervangen door minder hoog opgeleide verzorgenden. Waar voorheen grote instellingen deskundigheid in huis hadden, is de zorg nu versnipperd over vele kleine zorgbedrijven. Daardoor worden tal van complexe medische problemen niet op tijd aangepakt, zoals patiënten die vallen en hun medicijnen niet trouw slikken. Chronische wonden blijven te lang open en er ontstaan doorligwonden. ‘Patiënten met open benen lopen hier soms jaren mee. Er zijn gevallen bekend van ruim vijfentwintig jaar’, staat in de nota Verpleegkundige Topzorg. Verzorgenden en verpleegkundigen weten steeds vaker niet wat ze aan moeten met medische problemen en sturen de patiënt maar door naar ziekenhuizen of verpleeghuis.

Financiële structuren en schotten nog steeds struikelblok
Veel van die medische problemen zouden niet nodig hoeven zijn. Er zijn goede behandelingen mogelijk door hoogopgeleide verpleegkundigen. Een chronische open wond kan met de juiste behandeling wel genezen. Maar een gemiddeld wijkteam in de thuiszorg ziet maar drie keer per jaar een complexe wond. De teams zijn te klein om specialistische kennis in huis te hebben. ‘En initiatieven om deskundigen in te zetten lopen voortdurend vast op de financiële structuren en schotten’, staat in de nota. Bovendien krijgt de patiënt nogal eens te maken met tegenstrijdige adviezen van verschillende specialisten in het ziekenhuis, de huisarts en de thuiszorg.

Wijkverpleegkundige niet goed voorbereid op complexe zorg
Daarom is er volgens de initiatiefnemers een nieuwe aanpak nodig. Met zogeheten verpleegkundige topzorg is hierin verbetering te brengen. Patiënten liggen tegenwoordig gemiddeld nog maar vijf dagen in het ziekenhuis en ook chronisch zieke ouderen blijven veel langer thuis. De thuiszorg en verpleeghuizen worden daardoor geconfronteerd met steeds zwaardere, complexe medische problemen. Daar is de gemiddelde wijkverpleegkundige niet genoeg op voorbereid, merken de organisaties.

Behandeling van wonden in eerste lijn
De inzet van in wondzorg gespecialiseerde verpleegkundigen zorgt ervoor dat verpleegkundigen betere zorg thuis en in het verpleeghuis kunnen leveren. De beschikbare specialistische kennis uit de verschillende organisaties wordt gebundeld en gericht ingezet voor de behandeling van wonden in de eerste lijn. Kennis en vaardigheden van wijkverpleegkundigen wordt vergroot.

Hoe gaat dat in de praktijk?
In de praktijk gaat het als volgt: Een verpleegkundig specialist bezoekt samen met een verpleegkundige of wijkverpleegkundige een patiënt. Daarna stellen ze een behandelplan op. De wijkverpleegkundige voert vervolgens de wondzorg uit. De verpleegkundig specialist houdt contact met de verpleegkundige. Zij gaat mee naar de patiënt of geeft advies op afstand nadat er wondfoto’s zijn opgestuurd.

Kennisdelen
‘Verpleegkundige Topzorg’ richt zich nu op de complexe wondzorg. Als de samenwerking goed verloopt, wordt die ook toegepast op andere zorg, bijvoorbeeld bij incontinentie, oncologie of stomazorg. De verpleegkundig specialisten en consulenten komen uit de deelnemende organisaties en ondersteunen elkaar. Telkens zal daarbij het uitgangspunt zijn om kennis te delen en expertise uit te wisselen.

Regiefunctie complexe zorg met ‘superzusters’
De initiatiefnemers willen daarom toe naar een ‘regiefunctie complexe zorg’. Er komen speciale zorgteams met verpleegkundig specialisten, zogenoemde ‘superzusters’ die na hun hbo-opleiding nog flink doorgeleerd hebben. Om te beginnen richten ze zich op wondzorg. Verpleegkundig specialisten gaan dan met een wijkverpleegkundige mee naar een patiënt.

Zie ook het eerdere bericht op Zorgenz d.d. 2 maart 2017.

(Foto: Spflaum/Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *