Subsidie voor gegevensuitwisseling in ggz

Subsidie voor gegevensuitwisseling in ggz

Datum: 6 november 2018

Ggz-instellingen kunnen een subsidie ontvangen voor het gestructureerd vastleggen van gegevens en het veilig uitwisselen daarvan met de patiënt. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) stelt daarvoor €45 miljoen beschikbaar Dit moet bijdragen aan betrouwbare gegevensuitwisseling, meer medicatieveiligheid en betere beschikbaarheid van e-health.

Als gegevens gestandaardiseerd worden uitgewisseld kan de patiënt veiliger en makkelijker over zijn gegevens beschikken, is de achterliggende gedachte. Daarmee is de patiënt eigenaar van de gegevens en in staat meer regie te hebben. De patiënt bepaalt welke gegevens hij deelt en welke zorgaanbieder die gegevens krijgt.

Zover is het nu dus nog niet. “Het is voor patiënten fijn als zij op een duidelijke, veilige manier medische gegevens kunnen inzien. Het is prettig om thuis eventueel met een familielid of een goede bekende nog eens rustig terug te lezen wat er bijvoorbeeld in het behandelplan staat, of welke medicijnen zijn voorgeschreven en in welke hoeveelheid”, aldus staatssecretaris Blokhuis. De patiënt kan de gegevens ook delen met zorgverleners. Voldoen aan de MedMij-standaarden is wel een voorwaarde. Daardoor kunnen patiënten de gegevens in hun eigen persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) gebruiken.

Medicatieveiligheid en e-health
Digitalisering vergroot de medicatieveiligheid. Met het elektronisch versturen van recepten neemt de kans op fouten af en de behandelaar kan de medicatie beter verifiëren. Ook neemt de kwaliteit van zorg toe. Doordat patiënten meer wennen aan het digitale patiëntendossier, wordt de stap naar het gebruik van e-health kleiner. Zo kunnen patiënten bijvoorbeeld een dagelijkse stemmingsmeter invullen, die een seintje geeft aan de behandelaar als het slechter gaat.

Resultaat verplicht
De regeling is bedoeld voor ggz-instellingen. Als een instelling deel uitmaakt van een groep (concern) is slechts één subsidie per groep mogelijk. Er kan subsidie worden aangevraagd op drie onderdelen

– Patiënt en verbeterde informatie-uitwisseling
– Medicatie-informatie
– Beter gebruik e-health (met als extra: vouchers voor koplopers)

Het behalen van resultaat is een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor een bijdrage. Als een instelling niet aan de verplichtingen in de regeling voldoet, moet deze de subsidie terugbetalen.

Alle informatie en voorwaarden vindt u op de site van Dienst Uitvoering Subsidie aan Instellingen. 

 

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *