Subsidieregeling voor ontwikkeling PGO

Subsidieregeling voor ontwikkeling PGO

Datum: 16 juli 2018

ehealth_platform_cohesie_zoegenzEr komt een subsidieregeling voor de ontwikkeling van een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Minister Bruins van Medische Zorg trekt hiervoor 4 miljoen euro uit. Per leverancier is maximaal 160.000 euro beschikbaar.

Met het PGO krijgen mensen meer regie over hun eigen gezondheid en zorg, is de achterliggende gedachte. Een zorggebruiker kan daarmee alle gezondheidsgegevens, die verspreid staan opgeslagen, zelf beheren, aanvullen met eigen metingen en delen met wie hij/zij dat wil.

Medmij
Om die informatie-uitwisseling mogelijk te maken, zijn uniforme informatiestandaarden en afspraken nodig. Daarin voorziet het MedMij-initiatief.  Leveranciers moeten voldoen aan de eisen van het MedMij-afsprakenstelsel en het inbouwen van de vier MedMij-informatiestandaarden. PGO-leveranciers (daarvan zijn er in ons land nu 40) moeten daarom kandidaatdeelnemer van MedMij worden om voor subsidieregeling impulsfinanciering PGO-leveranciers 2018-2021 in aanmerking te komen.
MedMij heeft op haar site uitgebreide informatie geplaatst hoe PGO-leveranciers zich kunnen laten toetsen om kandidaat-deelnemer van MedMij te worden.

Praktijkproef
Het gebruik van gemeenschappelijke standaarden staat nog in de kinderschoenen. De subsidieregeling is een impuls om deze te ontgroeien. Er start tevens een landelijke praktijkproef met het testprogramma in PROVES, uitgevoerd door Chipsoft en de Reinier Haga Groep. Daarin wordt bekeken hoe persoonlijke, medische gegevens uit het ziekenhuisinformatiesysteem volgens de MedMij-standaarden bij de patiënt in zijn persoonlijke gezondheidsomgeving komen.

PROVES
PROVES is opgericht om de geïntegreerde startarchitectuur voor het programma Gespecificeerde Toestemming, het programma MedMij en de benodigde gemeenschappelijke voorzieningen zoals bijvoorbeeld identificatie- en authenticatiemiddelen landelijk te beproeven. Per programma komen rapportages over de haalbaarheid. PROVES wordt gecoördineerd door VZVZ.

 

(Foto: Shutterstock)

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *