Groepsgerichte aanpak met en voor mensen met chronische psychische klachten

Groepsgerichte aanpak met en voor mensen met chronische psychische klachten

Datum: 21 september 2018

Stichting Herstelcirkel in de wijk en Zorggroep Stielo ontwikkelen in Nijmegen Lent en Oosterhout een groepsgerichte aanpak met en voor mensen met chronische psychische klachten. De aanname is dat ook zij – net als mensen met diabetes 2 – baat hebben bij meer zelfsturing, energie en een verbetering van hun zelfbeeld. De coöperatieve vorm geeft hen ruimte om anders te gaan eten, meer te bewegen, beter te ontspannen en afhankelijkheidspatronen te veranderen. 

“We kennen een grote groep patiënten met chronische angst- en depressieve klachten. Ik zie het als een uitdaging om met hen een coöperatieve aanpak te ontwikkelen die minder klachtgericht is en waarmee zij meer kracht en richting kunnen verwerven”, zegt Inge Nobacht, huisarts Stielo en initiatiefnemer.

De ontwikkeling van deze variant begint met luisteren: naar beoogde deelnemers, huisartsen, ggz-praktijkondersteuners en extern deskundigen. Daarna start in 2019 de coöperatie op proef, begeleid door onderzoek.

Aanpak diabetes hoopgevend
Stielo en stichting Herstelcirkel in de wijk werken sinds 2016 samen aan het bevorderen en uitbouwen van een lokale gezondheidsbevorderende cultuur en structuur. Tot op heden richt de aanpak zich op patiënten met diabetes type 2. In Nijmegen Lent en Oosterhout zijn drie coöperaties actief met in totaal 58 deelnemers.
De resultaten van de groepsgerichte aanpak bij diabetes zijn hoopgevend: 90% van de deelnemers verbetert de leefstijl, 70% bouwt medicatie af en 60% kent een daling van het lichaamsgewicht, zo blijkt uit het onderzoek van het Radboudumc.

Lees hier het artikel: Herstelcirkel in de wijk: nieuwe vorm van diabeteszorg

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *