Stevige inzet in België op geïntegreerde zorg

Stevige inzet in België op geïntegreerde zorg

Datum: 7 november 2016

geintegreerde_zorg_belgie_zorgenzPopulatiegerichte zorg was het centrale thema van het eerstelijnscongres van 4 november jl. Hoe krijg je alle relevante organisaties in een gebied zo ver dat ze zich willen inspannen voor regionale samenwerking? Misschien kan België een goed voorbeeld bieden. België? Jawel: daar is men vergevorderd met een model voor geïntegreerde zorg.

De Belgische overheid is inmiddels overtuigd van de noodzaak tot verandering in de zorg. Van een gefragmenteerd systeem naar zorgcontinuïteit en integratie. En gefragmenteerd is het: maar liefst 60% van de Belgische huisartsen is solist. Desondanks heeft de politiek in 2015 het Plan Geïntegreerde Zorg goedgekeurd. Een plan waaraan maar liefst vijf jaar is gewerkt. “Omdat het nu is opgenomen in het regeerakkoord, is er politiek draagvlak ermee aan de slag te gaan”, vertelt Ri de Ridder, directeur-generaal Geneeskundige Verzorging, Rijksinstituut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering.in

Triple Aim plus twee
Het plan is gebaseerd op de drie triple aim principes, benoemd als: 1. de gezondheid van de bevolking verbeteren; 2. de kwaliteit van de zorg verbeteren; 3. de middelen efficiënter gebruiken. Aangevuld met 4. equity (toegang tot zorg voor alle personen met één of meerdere chronische aandoeningen) en 5. jobtevredenheid. Er komen pilots met geïntegreerde zorg voor chronisch zieken in een regio van zo’n 100.000 tot 150.000 inwoners, gebaseerd op de behoeften van dat gebied. Dit gebeurt in samenwerking met een breed aantal partners. “Zo’n lokaal consortium moet vanuit een gedeelde visie een loco-regionaal actieplan (lees: businesscase) opstellen”, vertelt De Ridder. Van de 70 reacties zijn er 20 geselecteerd die gezamenlijk 3,7 miljoen mensen bereiken. Er is geen overlap, elk project opereert binnen een afgebakend werkingsgebied.

Ondersteuning
De pilots krijgen ondersteuning van externe coaches, er is wetenschappelijke en technische ondersteuning en er zijn tal van tools en handvatten beschikbaar. Tevens krijgt ieder project voor de conceptualisatiefase (= zeven maanden) 40.000 euro voor een lokale projectcoördinator. Hiernaast staan er vanuit Brussel acht mensen ter beschikking van de projecten. Er is een template ontwikkeld voor de opbouw van zo’n loco-regionaal actieplan. Aan de hand van 23 vragen worden alle aspecten in kaart gebracht.

Nieuwe vorm van financiering
Tijdens de uitvoeringsfase van vier jaar krijgen de projecten een jaarlijks forfaitair budget van € 150.000 voor de kosten van de projectcoördinator, projectondersteuning, administratieve kosten, e.d. Het gaat in de pilots niet alleen om bundeling van prestaties, er vindt ook een bundeling van financiering plaats, met een waarborg dat het totaalbedrag gehandhaafd wordt. Wel vindt het principe van shared shavings plaats.

Dynamiek
“Er komt een dynamiek op gang die voorheen niet bestond”, aldus een enthousiaste De Ridder op het congres van het Jan van Es Instituut in Almere. Hij geeft toe dat het niet makkelijk is voor betrokken partijen. “Een consortium vormen betekent middelen inbrengen, delen en macht afstaan. En, misschien nog moeilijker, bepalen wie de macht heeft en ervoor zorgt dat het geheel op een werkbare manier wordt beheerd. Alle partijen moeten zich gezamenlijk inzetten voor het doel: het plan ‘geïntegreerde zorg voor chronische zieken’ na de pilotfase in te bedden in het systeem. Om zo te komen tot betere zorg voor alle inwoners van België!”

Gerda van Beek

Meer informatie over dit omvangrijke Belgische project in te lezen op www.integreo.be

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *