Steeds meer zzp’ers werkzaam in de zorg

Steeds meer zzp’ers werkzaam in de zorg

Datum: 28 augustus 2018

Meer eigen regie over de werkzaamheden en zelf bepalen op welke dagen je werkt. Dat zijn de voornaamste redenen voor zorgverleners om als zelfstandige in de zorg aan de slag te gaan. Deze wegen veel sterker dan een betere beloning. Waren er in 2013 nog ruim 80.000 zzp’ers in de gezondheidszorg werkzaam, vorig jaar waren dat er 121.000. Ofwel: een stijging van 50 procent !  

Thuiszorgorganisaties, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere zorgorganisaties worden er allemaal mee geconfronteerd: ze moeten steeds vaker zzp’ers inzetten om de werkzaamheden rond te krijgen. Dat kan leiden tot knelpunten, want zzp’ers kunnen zich permitteren om minder of zelfs geen nacht- en/of weekenddiensten te draaien. Dat betekent voor vaste werknemers dat ze zwaarder worden belast. Met het risico dat opgeven of dat ook zij kiezen voor het zzp-schap.

Een-tiende van alle medewerkers
Het aantal zelfstandigen in de zorg vormt nu ongeveer 10 procent van het totale aantal medewerkers in de zorg. Vooral medewerkers in de thuiszorg, verpleegkundigen, psychotherapeuten, psychologen en medewerkers in de kinderopvang zijn debet aan deze stijging.

Toename medewerkers in zorg, welzijn en kinderopvang
Voor het totaaloverzicht: er werken steeds meer mensen in de zorg, niet alleen zzp’ers. In 2017 waren ruim 1258.000 mensen werkzaam in de zorg, welzijn en kinderopvang. Dat is 14% van de beroepsbevolking in Nederland. Afgelopen jaar steeg het aantal fte’s in deze sector met bijna 35.000. De thuiszorg nam toe met 5.000 mensen, in de huisartsenzorg en gezondheidscentra zijn er sinds 2014 jaarlijks 1.000 medewerkers bijgekomen. Dat blijkt uit de uitgave van Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.

Personeelstekort
Dat er meer zzp’ers in de zorg werken, heeft deels te maken met het personeelstekort op de arbeidsmarkt. Instellingen kunnen bijvoorbeeld vacatures moeilijk opvullen. In zo’n situatie moeten ze noodgedwongen een beroep doen op zzp’er om zo aan gekwalificeerd personeel te komen. Dat betekent dat de zelfstandigen bijna altijd aan de slag kunnen en er weinig onzekerheid bestaat over voldoende werk en inkomen.

Vak beter uitoefenen
Dat zzp’ers meer verdienen dan iemand in vaste dienst, is niet de voornaamste reden dat een groeiende groep zorgmedewerkers ervoor kiest als zelfstandige verder te gaan. Als zzp’er kunnen ze meer de regie te houden over de eigen agenda en zo beter werk en privé met elkaar combineren. Oudere generaties kiezen juist voor het zzp-schap om hun vak beter uit te kunnen oefenen. Zzp’ers in de thuiszorg hebben minder te maken met afvinklijstjes en kunnen soms ook meer tijd besteden aan de patiënt.

Lees het volledige artikel in Trouw.
Lees ook het NOS-artikel Groeiend aantal ZZP’ers in de zorg.

 

(Foto: Stutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *