Start huisartsenpraktijk medTzorg in Leeuwarden om tekort huisartsen op te lossen

Start huisartsenpraktijk medTzorg in Leeuwarden om tekort huisartsen op te lossen

Datum: 1 maart 2019

Huisartsenpraktijk medTzorg vestigt zich op 1 april in Leeuwarden. Met de komst van deze nieuwe huisartsenpraktijk wordt de druk op de Leeuwarder huisartsenzorg sterk verminderd. De nieuwe praktijk staat open voor alle Leeuwarders die op zoek zijn naar een nieuwe of andere huisarts.

MedTzorg is een landelijk organisatie met het hoofdkantoor in Utrecht. MedTzorg zet zich in voor huisartsenzorg aan bijzondere doelgroepen, maar staat ook open voor alle andere Leeuwarders die op zoek zijn naar een huisarts.
GGD Fryslân heeft MedTzorg benaderd. Die gezondheidsinstantie is vorig jaar begonnen met inloopspreekuren voor een groep van honderd moeilijk bemiddelbare patiënten, om de Leeuwarder huisartsen te ontlasten. MedTzorg neemt die taak over, maar richt zich net zo goed op andere mensen, meldt de Leeuwarder Courant.
MedTzorg begint met één huisarts en levert de huisartsenzorg in nauwe samenwerking met de andere praktijkhouders in Leeuwarden.

Actieplan
Het huisartsentekort in Friesland is nijpend, vooral in Leeuwarden, door drie sterfgevallen onder huisartsen in twee jaar tijd. Daardoor is er sprake  van groeiende wachtlijsten.
De komst van medTzorg naar Leeuwarden is te danken aan de gezamenlijke inspanning van de gemeente Leeuwarden, GGD Fryslân en De Friesland Zorgverzekeraar. Deze partijen hebben met een aantal huisartsenorganisaties vorig jaar een gezamenlijk plan van aanpak voor toekomstige huisartsenzorg gemaakt. Eén van de actiepunten was een oplossing vinden voor de huidige druk op de Leeuwarder huisartsenzorg. De Friesland steunt met financiering de opstartfase van de nieuwe praktijk.

Wachtlijstbemiddeling van De Friesland
De wachtlijst van mensen die op zoek zijn naar een huisarts de afgelopen maanden teruggebracht. In het najaar van 2018 stonden ruim vijfhonderd mensen op de wachtlijst, dit aantal is inmiddels gedaald naar ongeveer zestig wachtenden. Dat komt doordat een paar Leeuwarder huisartsenpraktijken onlangs hun praktijken weer openden voor nieuwe patiënten en door inspanning van de wachtlijstbemiddeling van De Friesland.
“We zijn er nog niet, want we weten dat er een aantal huisartsen in Leeuwarden, maar ook elders in Friesland, over een of meerdere jaren wil stoppen’’, zegt manager zorginkoop Paul Offringa van De Friesland. “Daarom blijven we samen met de beroepsgroep en met de betrokken partijen kijken naar oplossingen. We willen niet alleen meer huisartsen interesseren voor werken in Friesland, we kijken ook naar nieuwe manieren om huisartsenzorg te organiseren. De gezondheidsvraag-app ‘Dokter Appke‘ is daar een voorbeeld van. Ook wordt actief gekeken naar andere e-health oplossingen.’’

Verbinding met wijkteams
Wethouder Herwil van Gelder: “De komst van medTzorg naar Leeuwarden vermindert niet alleen de druk op de bestaande huisartsen, maar betekent ook een uitbreiding van de dienstverlening voor de groep ‘moeilijk plaatsbare bewoners’. We werken daarom graag mee aan de opstart van deze vestiging van medTzorg en het verbeteren van de verbinding met de wijkteams met huisartsen.’’ GGD Fryslân heeft expertise op het gebied van de kwetsbare patiëntengroep en levert een gespecialiseerde, zogeheten OGGZ-verpleegkundige aan de praktijk.

(Foto: Shutterstock)

Bron: Zorgverzekeraars Nederland en Leeuwarder Courant)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *