Speel mee met De Kanteling

Speel mee met De Kanteling

Datum: 4 december 2014

dobbelstenen_zorgenCOLUMN HANS MELIEF – De donkere dagen voor kerst komen er aan. Het is weer tijd om met het hele gezin onder het lamplicht, gezellig aan tafel, Oudhollandsche gezelschapsspelletjes te spelen. Het spelletje dat we spelen heet De Kanteling en het doel is om zorg en welzijn opnieuw te organiseren.

De grote spelmaker der Nederlandse Staat heeft bedacht zichzelf uit het spel terug te trekken. Vroeger was het een alles bepalende en alles betalende speler. Om de sfeer tijdens het spelen te verhogen heeft hij een verrassing achter de hand. De bank, die beheerd wordt door de lokale ambtenaar en de politiek, krijgt 20 procent minder fiches. Een tip waar de oplossing van het spel zit, heeft de spelmaker wel. Die tip is: kijk goed naar de eigen kracht van de burger.

De speler ‘burger’ wil passende voorzieningen, maar ook wil hij meer flexibiliteit en vrijheid om zijn leven te organiseren op een manier die bij hem past.
De speler ‘welzijn’ heeft, voordat hij aan het spel begon, al flinke klappen gehad. Hij begint met de helft van het aantal fiches dan dat hij eerder nog had.
De speler ‘zorg’ is erop gebrand om een hoge kwaliteit van zorg te leveren. Hierop wil hij aangesproken worden. Hiervoor wil hij betaald worden.
De speler ‘zorgverzekeraar’ wil heel veel klanten, wil winst maken en wil dat iedere uitgegeven euro op korte termijn een aantoonbaar rendement oplevert in kwaliteit of doelmatigheid.
De speler ‘lokale ambtenaar’ wil spelregels voor het spel opstellen want de oude regels zijn kwijt.
De speler ‘lokale politiek’ heeft een globaal idee van de spelregels, dit op basis van politieke kleur.

Al voordat de eerste dobbelsteen gegooid is, weten we al zeker dat bij De Kanteling niet iedereen kan houden wat hij heeft. Sterker nog, als dat de inzet van de spelers is dan wordt het geen gezellig spelletje. Om over het resultaat nog maar te zwijgen. Het dilemma van de spelers is dan ook: speel ik voor mezelf of speel ik voor ons allen.

hans_melief-zorgenzHans Melief is projectleider en adviseur bij www.praktijkmetbeleid.nl. Voorheen was Hans werkzaam in de zorg voor verstandelijk gehandicapten, welzijn en eerste lijn.

 

 

(Foto: Lik Studio/Shutterstock)

Gerelateerde berichten

  • Huisarts en gemeente: andere koekHuisarts en gemeente: andere koek COLUMN HANS MELIEF - De eerste maanden van dit jaar staan meer dan ooit in het teken van […]
  • Druk in de wijkDruk in de wijk COLUMN HANS MELIEF - Van oudsher zijn we gewend aan de wijkagent, de wijkzuster, het […]
  • Will You Still Feed MeWill You Still Feed Me COLUMN HANS MELIEF - Zo, net 50 geworden. Dat is, of je het wil of niet, toch een […]
  • SexySexy COLUMN HANS MELIEF - Preventie is maar weinig sexy. Bovendien hebben we nog geen […]
  • Gooi maar in mijn laarsjeGooi maar in mijn laarsje COLUMN HANS MELIEF - Sinterklaas is een eerbiedwaardige, oude man, die om onduidelijke […]

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *