SOLK: snel psychosomatische therapie aanbieden

SOLK: snel psychosomatische therapie aanbieden

Datum: 20 oktober 2015

anja_dorrepaal_zorgenzIn het slot van een vierdelige serie pleit fysiotherapeute Anja Dorrepaal (foto) voor een vroege kennismaking door de SOLK-patiënt met psychosomatische therapie. “Een goed netwerk, dat bekendheid heeft en maatwerk levert, voorkomt dat patiënten de weg kwijtraken.”

Op weg naar het congres ‘SOLK Niet te verklaren? Wel te behandelen!’ op 4 november in Zwolle, georganiseerd door ELANN, Progez, ROSET en Caransscoop, interviewt Sonja Zeilmaker op de website van Caransscoop, hier overgenomen door Zorgenz, Anja Dorrepaal. Zij is fysiotherapeute in het ziekenhuis Isala in Zwolle en één van de initiatiefneemsters van de werkgroep Psychosomatisch Fysiotherapeut (PST) Zwolle e.o. (in oprichting). Hiervoor is gekeken naar Twente, waar ROS Roset in 2013 een serie symposia over Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten organiseerde.

Oogluikend kijken naar Twente
Met ondersteuning en begeleiding vanuit de ROS is het Netwerk Psychosomatiek Twente opgericht. Anja is enthousiast over dit netwerk: “Wij kijken oogluikend naar wat er in Twente gebeurt. Hier is het netwerk laagdrempelig, goed vindbaar voor patiënten en verwijzers kennen het diverse aanbod. Met dit mooie voorbeeld voor ogen zijn we hier in de regio Zwolle, ook samen met de ROS (Progez), aan de slag gegaan.” Anja bouwt, samen met psychosomatisch oefentherapeut Anja Mulder, verder aan een PST-netwerk in Zwolle en omstreken. “Met het netwerk willen we de krachten binnen zowel de eerste als de tweede lijn bundelen. We willen bekend zijn bij de eerste lijn, GGZ, zorgverzekeraars, verwijzers en cliënten. En we willen de visie van psychosomatische therapie meer onder de aandacht brengen binnen de gezondheidszorg.”

Eerder in het traject
Wanneer Anja Dorrepaal beschrijft welke weg SOLK patiënten bewandelen als ze in de tweede lijn terecht komen, benadrukt ze dat psychosomatische therapie eerder in het traject thuishoort. “In mijn dagelijks werk als psychosomatisch fysiotherapeut zie ik een patiënt in de kliniek of polikliniek, verwezen door bijvoorbeeld revalidatie-arts, neuroloog of sportarts, met de vraag om mee te kijken of er ingangen zijn voor psychosomatische begeleiding. Daarnaast neem ik binnen Isala deel aan het pijnteam werkgroep voor chronische benigne pijn, waar ook SOLK patiënten terecht kunnen komen.”

Verband tussen lichaam en brein
“Ik merk dat, wanneer patiënten gefixeerd raken op een medische oplossing van hun klachten, de kans bestaat dat zij minder openstaan voor psychosomatische therapie. De weg naar de oplossing wordt zo alleen maar langer en moeilijker. Dus: hoe eerder psychosomatische therapie wordt ingezet, hoe beter.”
Psychosomatische fysiotherapeuten en oefentherapeuten hebben tijdens of na hun reguliere opleiding een aanvullende opleiding op het gebied van PST gevolgd. Zij leggen het verband tussen lichaam en brein. Met deze therapie worden opvallende goede resultaten behaald.

Grip op de eigen gezondheid
Anja vat de problematiek in een paar zinnen helder samen: “Een SOLK patiënt ervaart klachten: vaak is de balans belasting/belastbaarheid verstoord. Psychosomatische therapie reikt mogelijkheden aan, zodat de patiënt zelf actief kan werken aan het herstellen van de eigen balans. En op die manier de persoonlijke kracht en kwaliteit kan versterken. Zo krijgt de SOLK patiënt grip op de eigen gezondheid, voor nu en in de toekomst.”

Tijdens het SOLK congres van 4 november a.s. zijn er workshops waarin de psychosomatische therapie aan bod komt. Ga voor informatie, programma en inschrijven SOLK: Niet te verklaren? Wel te behandelen!

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *