Snoep van je tijd om je conditie op te bouwen

Snoep van je tijd om je conditie op te bouwen

Datum: 24 december 2020

Een groot deel van jullie zal wel moeten. Met belangrijke opdrachten, zenuwslopende examens en andere belangrijke dagelijkse taken blijft er geen tijd meer over voor jezelf.

Sterker nog, al waar jouw agenda mee gevuld is werkt zo afmattend dat avonden veelal op de bank worden doorgebracht met een afstandsbediening in de hand. En daarbij een koffie of glas frisdrank, plus natuurlijk koekjes of vettere snacks en tussendoortjes. Soms heb je dat gewoon even verdiend. Hiermee gun je jouw smaakpapillen de nodige voldoening, ook al is die slechts van tijdelijke aard. Want in plaats van extra inspannen luidt ontspannen juist het devies.

Dat is reuze jammer. Want waarom zou je die vrije momenten niet gebruiken om een positieve kettingreactie te veroorzaken? Actiever worden betekent namelijk actiever blijven. En dat geldt niet alleen maar voor sporten maar juist ook voor alle taken en targets in je dagelijks leven. Ook een uitje dat meer inspanning vergt, kun je beter bolwerken wanneer jouw lichaam daarop is ingesteld. Dit krijg je voornamelijk voor elkaar door in je vrije tijd flink aan sport te doen.

Natuurlijk mag je het weekend en je vrije avonden ook gebruiken om lekker uit te rusten. Maar wissel het eens af! Hieronder staan enkele tips die beschrijven hoe jij gezonder wordt en blijft.

Letten op je voeding

Daar begint het natuurlijk mee, want hoe meer vet je binnenkrijgt, hoe zwaarder je wordt. Natuurlijk ligt het wel ietsje genuanceerder dan dat, maar de basis klopt. Zeker wanneer een gebrek aan beweging en een voorliefde voor snacks een gewoonte worden, kom je tot een stilstand – laten we het beestje bij de naam noemen. Er zit misschien wel groei in, maar niet op de juiste manier. Je voedingspatroon aanpassen om gezonder te blijven is al een goed begin.

Eet per dag meer fruit en zorg dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Laat snacks staan of minder in ieder geval, zodat je niet te veel calorieën naar binnen werkt. Hiermee haal je namelijk al je voortgang om gezond te worden onderuit. Veel bewegen wil niet zeggen dat je kunt eten wat je wilt. Voor een verbeterde conditie zul je gewoonweg meerdere offers moeten maken.

‘Tussendoortjes’

Nee, daarmee bedoelen we geen snacks, snoep, frisdrank en andere hapjes. We snappen namelijk wel dat veel mensen het te druk hebben om grootschalig aan lichaamsbeweging te doen, of in ieder geval zo’n beeld van hun situatie hebben. Maar we willen hiermee wel aangeven dat er voldoende momenten tussen activiteiten op je werk en thuis bestaan waarop je even niets te doen hebt. Denk bijvoorbeeld aan je lunchpauze. Die kun je deels gebruiken om even een stukje te gaan lopen. Dat maakt je spieren los en schudt de webben van je geest, zodat je voor de rest van je dag een stuk helderder bent.

Ga je normaal gesproken boodschappen doen met de auto? Neem dan eens de benenwagen, mocht je supermarkt zich dichtbij genoeg bevinden en het aantal boodschappen geen probleem zijn om mee naar huis te tillen.

Neem je altijd de fiets, ga ook dan lopen. Loop je doorgaans, pak dan toch de fiets, want afwisseling is bevorderlijk voor je conditie!

Fietsen en/of joggen

Het mooie aan inspannende oefeningen zoals actief joggen, hardlopen en fietsen is dat je je eigen doelen kunt stellen. Hoeveel afstanden je af wilt leggen en hoe snel je wenst te gaan, hangen helemaal van jezelf af. Daarom kunnen lopen en fietsen zowel in- als ontspannend werken. Natuurlijk heb je voor fietsen uiteraard wel een fiets nodig. En eventueel een auto om je tweewieler mee te kunnen nemen naar een mooie omgeving om te gaan sporten. Voor hardlopen heb je enkel sportkleding nodig. Plus eventueel een sportbidon.

Thuis sporten

Zodra het weer je tegenwerkt om naar buiten te gaan, hoef je echt niet bij de pakken neer te gaan zitten. In plaats daarvan pak je er een matje bij, misschien nog wat gewichten, trek je je meest comfortabele sportkleding aan en doe je verschillende warming-up en cooling-down oefeningen. Die zijn overigens een stuk moeilijker uit te voeren wanneer je de weerstand van je bewegingen verder opbouwt. Daarvoor heb je een speciaal fitness elastiek nodig, dat in verschillende soorten, maten en sterktes verkrijgbaar is. Dit vormt de perfecte manier om jezelf fysiek én mentaal uit te dagen!

Gerelateerde berichten

Author: Redactie

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *