Sensoren in woningen van kwetsbare ouderen

Sensoren in woningen van kwetsbare ouderen

Datum: 11 maart 2018

De gemeente Breda en zorgverzekeraar CZ gaan woningen van alleenstaande ouderen met een zorgbehoefte voorzien van sensoren. In duizend woningen wordt daarmee de leefstijl van de bewoners geregistreerd, en of daarin opvallende veranderingen plaatsvinden. Zo kunnen professionele hulpverleners en mantelzorgers de ouderen beter in de gaten houden. 

Uiteraard bepalen die ouderen zelf wie via de sensoren een kijkje in hun leven krijgt. Breda en CZ nemen een jaar lang de kosten, € 250.000, voor hun rekening.

Preventieve werking
Strategisch programmamanager Menno Jansen van CZ geeft aan dat technologie een steeds grotere rol krijgt in de zorg. “De bevolking vergrijst. Er komen steeds meer ouderen, en die worden gemiddeld ook ouder. Dat legt een grotere druk op de gezondheidszorg. Daarbij komt dat er steeds minder mensen in de zorg gaan werken. We komen handen te kort, en die gaan er niet komen. Systemen als deze helpen preventief.

sensoren registreren toename toiletbezoek

Een voorbeeld: bij iemand met dementie wordt een urineweginfectie gemiddeld na een paar weken geconstateerd. Deze sensoren registreren dat iemands toiletbezoek flink toeneemt. Dan kun je daar als mantelzorger of hulpverlener naar handelen. Dat scheelt flink in de kosten voor specialistische medische zorg.”

Drie sensoren
Het systeem heeft drie sensoren, die in de woning van de oudere worden geplaatst. Ze kunnen toiletbezoek registreren, ook tegen bijvoorbeeld uitdroging, maar ook langdurige afwezigheid en slaapwandelen. Wethouder Miriam Haagh van Breda ziet een aantal voordelen. “Stel, je bent mantelzorger voor je ouders, maar die wonen een flink eind weg? Dan is een systeem als dit een goede oplossing. Het geeft rust aan zowel de oudere als de mantelzorger.” Ze wil duizend ouderen uitnodigen om van het systeem gebruik te maken. Als na een jaar de meerwaarde blijkt, dan wil de gemeente er een structurele voorziening van maken.

 

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *