Huisarts, durf te verwijzen naar gespecialiseerde collega’s

Huisarts, durf te verwijzen naar gespecialiseerde collega’s

Datum: 6 augustus 2019

Huisarts Art Asrian uit Terneuzen heeft zich gespecialiseerd in schouderklachten en heeft schouderspreekuren in een aantal plaatsen in Zeeuws-Vlaanderen. Hij werkt hierbij samen met orthopeden van het Zeeuwse streekziekenhuis ZorgSaam en is een warm pleitbezorger van anderhalvelijnszorg en van horizontaal verwijzen. “Dat huisartsen durven verwijzen naar gespecialiseerde huisartsen”, zegt hij in een interview met de PZC, de Provinciaal Zeeuwse Courant.

De zorg wordt er volgens Asrian veel efficiënter van. “Een huisarts heeft als regel zo’n tien minuten tijd voor iedere patiënt. Maar mensen hebben behoefte aan goede uitleg. Veel schouderklachten komen voort uit overbelasting, stress of werkdruk. Dan kan ik wel een spuit zetten waarmee de klachten direct verholpen zijn, maar dan komt de klacht steeds weer terug. Uitleggen hoe je iets oppakt, verwijzen naar een fysio of desnoods een gesprek over omgaan met werkdruk, werkt veel beter. Ik zie mensen minder vaak terugkomen en ik zet ook veel minder een spuit.”

Horizontaal verwijzen
Het effect van het Schouderspreekuur is dat alleen nog patiënten met schouderklachten naar het ziekenhuis worden verwezen die daar ook moeten zijn. Slechts acht procent van de honderden mensen die het afgelopen anderhalf jaar zijn Schouderspreekuur bezochten, is verwezen naar de orthopeed. Zorgverzekeraar CZ is enthousiast en gaat na de zomer kijken of de aanpak breder uitgerold kan worden.
De huisarts beschouwt zich niet als concurrent van het ziekenhuis. “Als je elkaar als concurrent gaat zien, ben je klaar. Het moet in de zorg ook helemaal niet gaan om aantallen behandelingen.”
Ook is hij voorstander van horizontaal verwijzen. “Dat huisartsen durven verwijzen naar gespecialiseerde huisartsen. De behandeltijd is dan ook veel korter dan in het ziekenhuis. Beter een keer goed behandeld dan steeds weer terug moeten komen.”

Lees hier het hele interview in de Provinceel Zeeuwse Courant

(Foto: Shutterstock)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *