Kan samenwerking huisarts en ggz onnodige verwijzingen voorkomen?

Kan samenwerking huisarts en ggz onnodige verwijzingen voorkomen?

Datum: 2 maart 2018

Kan een nauwe samenwerking tussen huisarts, poh-ggz, gz-psycholoog en psychiater onnodige verwijzingen voorkomen? Om dat na te gaan, voeren Groninger Huisartsen Coöperatie en Menzis de pilot ‘EGGZ’ (eerstelijns-ggz) uit. Dit vindt plaats in Stadskanaal, Slochteren en de stad-Groninger wijk Hoornse Meer. ELANN/ROS ondersteunt deze pilot die doorloopt tot medio 2019.

Huisartsen, poh-ggz en lokale ggz-aanbieders (meestal gz-psychologen en psychiaters) werken in het kader van deze pilot meer samen vanuit de huisartsenpraktijk. Gezamenlijk staan ze garant voor de uitvoering van het merendeel van de ggz-zorg. Deze zorg omvat huisartsenzorg, zorg verleend door de poh-ggz, zorg in het kader van de basis-ggz voor veelvoorkomende problemen, zoals angst, depressie, verslaving, burn-out, en therapieën zoals cognitieve therapieën en EMDR-therapie.

Stepped care
Bij de behandeling in het lokale samenwerkingsverband in de eerstelijns-ggz is er geen eigen risico voor de patiënt  meer. Daarnaast kan binnen het lokale samenwerkingsverband zonder een ‘label’ de juiste patiënt bij de juiste behandelaar worden geplaatst. Dat voorkomt onnodige verwijzingen en past binnen het stepped care principe dat de basis vormt voor zorg in de eerste lijn. Er is wel een duidelijk omschreven indicatie, verdenking van een stoornis of diagnose.

Op provinciaal niveau zijn er afspraken ter ondersteuning van de samenwerking en afstemming op lokaal niveau, zoals afspraken over inhoudelijke protocollen, verwijs- en terugverwijsafspraken, digitale uitwisseling van gegevens en patiëntenparticipatie. Ook worden er op lokaal niveau afspraken gemaakt met het sociaal domein (gemeente) én met de zorgverleners voor de uitvoering van de specialistische ggz.

Voorkomt centrale rol van huisarts onnodige verwijzigingen?
In overleg met zorgverzekeraar Menzis wordt dit model eerst uitgevoerd in een pilot van drie jaar. Doel is na te gaan of er, met een centrale rol van de huisarts in het samenwerkingsmodel, meetbare effecten zijn in het voorkomen van onnodige verwijzingen. ELANN/ROS is als onafhankelijk procesbegeleider bij de pilot betrokken.

 

(foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *