Samenwerking in databeheer om huisartsenzorg te ondersteunen

Samenwerking in databeheer om huisartsenzorg te ondersteunen

Datum: 8 november 2017

De afdelingen huisartsgeneeskunde van UMCU, UMCG en VUmc hebben de krachten gebundeld om de geanonimiseerde zorggegevens van een groot aantal huisartsenpraktijken in de regio’s Groningen/Drenthe/Friesland en de kop van Overijssel, Utrecht en Amsterdam/Noord-Holland op een identieke en veilige manier te verzamelen, te bewerken en gezamenlijk te beheren in hun onderzoeksdatabases. Daardoor kan allerlei informatie, bijvoorbeeld over de prevalentie van ziekte, in beeld worden gebracht. Ook voor onderzoek levert het interessante mogelijkheden op. 

Door deze identieke verzamelwijze en infrastructuur kunnen de gegevens uit de afzonderlijke databases eenvoudig worden samengevoegd. Zo is betrouwbare informatie over bijvoorbeeld de prevalentie van ziekte bij verschillende patiëntengroepen te verkrijgen, of kan variatie tussen praktijken en regio’s in beeld gebracht worden.
Er zijn veel mogelijkheden. In grote databases met veel patiënten en veel informatie over die patiënten, kan onderzoek worden gedaan naar relatief weinig voorkomende ziektes. Zo is het mogelijk bijvoorbeeld voorspellers van kanker te identificeren, waardoor artsen wellicht eerder een diagnose kunnen stellen en passende behandeling kunnen inzetten.

Ook koppeling met data uit andere systemen
De UMC’s werken voor de ondersteunende techniek samen met de ICT- dienstverleners Calculus/Proigia en ZorgTTP. Data zijn door versleuteling niet te herleiden tot de identiteit van de patiënt, maar kunnen wel op een veilige en verantwoorde wijze worden gekoppeld aan data uit andere informatiesystemen van onder meer ziekenhuizen, laboratoriumorganisaties, of gemeentes. Dat levert interessante mogelijkheden op voor het doen van (gezamenlijk) onderzoek. Onderzoekers krijgen alleen toegang tot data die voor hun onderzoeksvraag relevant zijn. Een panel van huisartsen en wetenschappers beoordeelt de kwaliteit en relevantie van de onderzoeksvoorstellen voordat de onderzoekers toegang krijgen tot de data.
Daarnaast biedt het systeem de mogelijkheid om spiegelinformatie te genereren die gebruikt kan worden voor verbetering van de kwaliteit van zorg, voor beleidsondersteuning en voor onderwijsdoeleinden.

(Foto: Shutterstock)

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *