Samenwerkende geboortezorg in Groningen

Samenwerkende geboortezorg in Groningen

Datum: 5 november 2019

Minister Hugo de Jonge heeft vorige maand een werkbezoek rondom geboortezorg gebracht aan Groningen. BabyThuisZorg is een uniek concept. Dit biedt gezinnen met een kindje tot 1 jaar ondersteuning. De Jonge sprak ook met de ‘lokale coalitie’ voor geboortezorg. Deze coalitie is een goed voorbeeld van uitwerking van het landelijke actieprogramma ‘Kansrijke Start’. Zorgadvies Groningen (een ROS) ondersteunt en begeleidt ‘de lokale coalitie’ in Groningen.

Het actieprogramma Kansrijke Start richt op een betere start voor kinderen. De Groninger aanpak stond centraal tijdens het gesprek dat de minister had met ‘de lokale coalitie’. Daarin hebben zitting: de kraamzorg, JGZ/GGD, huisartsen, verloskundigen, gynaecologen, de zorgverzekeraar en de gemeente Groningen.

Uniforme aanpak
Deelnemende zorgverleners in coalitie gebruiken voor het opsporen van kwetsbaarheden gezamenlijk dezelfde zorgpaden en een uniforme vroegsignaleringslijst. Daarnaast is er een Telefonische Adviesdienst: één telefoonnummer waar de zorgprofessionals hun (niet-medische) zorgen kunnen delen met de JGZ. Bij voldoende redenen leidt dit tot een  prenataal huisbezoek of het inschakelen van het sociaal domein. In gezamenlijke multdisciplinaire overleggen (MDO’s) worden gezamenlijk zwangeren besproken en indien nodig worden er vervolgacties uitgezet. In het MDO nemen de gynaecologen, kraam- en verloskundigen en de jeugdarts deel. Ook niet-medische problematiek wordt in dit overleg al in een vroeg stadium gesignaleerd en opgepakt. Zoals financiële, sociale en/of psychische problemen. Een gezamenlijke aanpak die zeker zijn vruchten afwerpt.

BabythuisZorg
Daarnaast is er in Groningen de BabythuisZorg. Dit is een nieuwe vorm van zorg die gezinnen tot één jaar na de kraamperiode ondersteuning blijft bieden. De hulp is erop gericht die gezinnen zo snel mogelijk weer zelfredzaam te maken. Dat is een uniek concept voor Nederland. Kortom: Groningen doet veel om alle kinderen een goede start te geven. Heel zinvol, want een goede start voorkomt veel leed op latere leeftijd.

 

(Foto: Shutterstock en Pixabay)

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *