Samenwerken aan gezondheid in de wijk levert veel op

Samenwerken aan gezondheid in de wijk levert veel op

Datum: 15 november 2018

Samenwerken aan gezondheid in de wijk loont. Dat is de uitkomst van het project Preventie in de Buurt, dat dit jaar is afgerond. De resultaten zijn opgenomen in een fraaie digitale uitgave, bedoeld voor professionals uit de huisartsenpraktijk, publieke gezondheid, eerste lijn en het sociaal domein. Met directe links naar online kennis, inspirerende voorbeelden en praktische tools.

Om goed te kunnen zorgen voor gezonde inwoners is samenwerken tussen professionals in de wijk, buurt of dorp nodig. Huisartsen zien steeds meer patiënten met gezondheidsvragen waarvoor de oplossing ligt in het sociaal domein of leefstijladvisering. Maar inzet op gezonde leefstijl, van ZZ naar GG, positieve gezondheid en zelfmanagement, moet je als professionals samen doen. Alleen red je het niet. Reden genoeg om de handen ineen te slaan met onder andere welzijnswerkers, buurtsportcoaches, gemeente en GGD.

Magazine en e-learning

Voor de professionals is er de NHG-Praktijkhandleiding Samenwerken aan gezondheid in de wijk uitgebracht met bijbehorende e-learning ‘Samenwerken aan gezondheid in de wijk’

Meer willen weten? Het magazine ‘Samenwerken aan gezondheid in de wijk loont’  toont op een overzichtelijke manier de opbrengsten van het project Preventie in de Buurt (2016-2018).
Dat gebeurt met opgedane kennis, tal van voorbeelden en praktische tools waarmee professionals uit de huisartsenpraktijk en publieke gezondheid kunnen werken aan wijk-/populatiegerichte preventie. Waaronder een praktijkhandleiding en e-learning voor de huisartsenpraktijk.

Toolkit voor professionals en ROS’en
In het project zijn onder andere 20 werksessies door het hele land georganiseerd voor samenwerking in de buurt, over lijnen en domeinen. De ervaringen zijn verwerkt in een toolkit. Deze toolkit is online beschikbaar met het format en draaiboek waarmee men zelf een lokale werksessie van een dagdeel kan organiseren met professionals uit een wijk, buurt of dorp. Ook ROS’en kunnen hiermee goed aan de slag.

E-learning
Voor professionals die zijn betrokken bij samenwerking aan gezondheid in de wijk is er een gratis e-learning van het NHG. Deze is voor alle professionals, dus niet alleen voor huisartsen en poh’s (voor deze twee beroepsgroepen is er wel accreditatie). Deze e-learning duurt ongeveer 2 uur en bevat teksten, voorbeelden en filmpjes. Daarbij komen de volgende onderwerpen aan bod:
– preventie en leefstijladvisering in de huisartsenpraktijk;
– de invloed van sociaal-maatschappelijke factoren op gezondheid;
– gezondheidsklachten ontrafelen met het 4-domeinenmodel en het concept positieve gezondheid;
– de patiënt op de juiste plek door samenwerken en verwijzen binnen de gemeente.

NHG en RIVM
Het magazine ‘Samenwerken aan gezondheid in de wijk loont’ is een uitgave van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)

 

(Foto: Shutterstock)

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *