SamenOud: Thuisblijven of naar een instelling?
Datum: 5 november 2014In de beleidsregel SamenOud wordt het onderdeel ‘zelfmanagementsupport en preventie’ voor de robuuste ouderen van het innovatieve zorgproject SamenOud niet meer meegefinancierd vanuit de zorg. Volgens Menno Reijneveld, hoogleraar sociale geneeskunde van UMC Groningen en als onderzoeker betrokken bij dit project, kan er dan een belangentegenstelling ontstaan.
“Voor gemeenten kan het ‘goedkoper’ zijn om ouderen naar een instelling te laten gaan. Terwijl SamenOud zegt: organiseer zorg vooral rondom de thuissituatie! Ik denk wel dat gemeenten kiezen voor SamenOud, maar we moeten over dit vraagstuk blijven communiceren.” Dat zegt hij een recente nieuwsbrief van SamenOud.
De hoogleraar noemt SamenOud, waarin een nieuw model voor ouderenzorg wordt ontwikkeld en geïmplementeerd, bijzonder vanwege de omvang en de krachtige inhoud. Het richt zich op alle ouderen in een gebied. Daar wordt ook het element van geïntegreerde zorg aan toegevoegd. Het gaat om een combinatie van populatiebenadering en het Chronic Care Model en dat is volgens Reijneveld het unieke aan dit project.
Blijven werken aan kwaliteit en effectiviteit
Reijneveld gaat ook in op de situatie in buurland Duitsland, waar de ouderenzorg veel minder geld kost. Mantelzorgers worden in dit land veel zwaarder belast dan in Nederland. “Dus er zijn twee vragen relevant. Hoe bouw je de solidariteit op bij mantelzorgers en de rest van de maatschappij? En: bij hoeveel belasting stort het systeem van mantelzorg in elkaar en zit je daardoor met een nog veel grotere kostenpost? Het lijkt mij dus zinnig om aan kwaliteit en effectiviteit te werken en te zorgen dat er geen ouderen buiten de boot vallen.”
Samenhangende zorg
SamenOud vindt plaats in de gemeenten Stadskanaal, Veendam en Pekela, waaraan zo’n 1.500 ouderen meedoen. Dit zorgmodel realiseert samenhangende zorg en begeleiding voor 75-plussers. SamenOud heeft als doel dat ouderen zo lang en zo prettig mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Daarbij is er aandacht voor alle levensgebieden in wonen, welzijn en zorg. Het model bestaat uit twee delen: het in kaart brengen van de huidige situatie en het bieden van hulp en begeleiding door het Ouderenzorg Team. Op 28 oktober jl. verscheen het bericht op Zorgenz dat SamenOud door kan gaan.
Het is een pilot in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO).
(Foto: Fotoluminate LLC/Shutterstock)