Samen bouwen: innovatieve interventies in een nieuwe setting

Samen bouwen: innovatieve interventies in een nieuwe setting

Datum: 13 april 2016
grip_glans_zorgenz

Overleg tussen trainer Fijke van Meijden en projectleider Maria Smedts over GRIP&GLANS in Rotterdam. (Foto: Studio Oostrum)

Werkt een innovatieve interventie ook in een andere setting? Wat vraagt het van professionals om een elders ontwikkelde interventie te vertalen naar de eigen praktijk? Wat kunnen we leren van implementatieprojecten? Meerdere ZonMw-programma’s ontwikkelen innovatieve interventies voor ouderen. ZonMw stimuleert via Samen bouwen de toepassing hiervan op andere locaties met subsidie voor implementatieprojecten. In acht artikelen op Zorgenz staan vier projecten centraal die zijn uitgevoerd op een nieuwe locatie.

Het project heet Samen bouwen aan het veranderend zorglandschap voor ouderen. Zestien organisaties gingen in december 2014 aan de slag met succesvolle opbrengsten uit ZonMw-programma’s. Deze programma’s leverden in een eerder stadium innovaties op voor de zorg en de ondersteuning van ouderen. De innovaties worden nu in een nieuwe setting gebruikt, waarmee wordt bijgedragen aan de noodzakelijke hervormingen in de langdurige zorg. De implementatieprojecten bieden ouderen handvatten voor het houden van regie over hun leven, helpen hen bij het zo lang mogelijk zelfstandig functioneren en bij het vinden van ondersteuning in hun eigen directe omgeving.

De praktijkverhalen: leren van en met elkaar
Om de uitwisseling van de eerste ervaringen en geleerde lessen tussen de implementatieprojecten te bevorderen organiseerde ZonMw een inspirerende bijeenkomst. Vanaf 11 april 2016 verschijnt op Zorgenz de artikelenreeks met hierin aandacht voor de projecten. In elk artikel staan de projectleider en een zorgverlener die bij de projectuitvoering is betrokken, centraal.

Het gaat om de volgende projecten in Samen bouwen
– De Groningse groepscursus Grip&Glans, toegepast op de doelgroep Turkse en Marokkaanse ouderen in Rotterdam;
– De Amsterdamse methodiek Functiebehoud bij ouderen in de 1e lijn, nu ingezet als FIT in een Schiedamse huisartsenpraktijk;
– De Amsterdamse Palliatieve Thuiszorg (PaTz)-groepen die worden verrijkt met leerhuizen in Rotterdamse wijken;
– De Rotterdamse methodiek ‘Even Buurten’ die nu binnen een woonzorgcentrum in Hoogeveen wordt uitgevoerd.

Lokale omstandigheden vragen nieuw creatief proces
Duidelijk is dat de toepassing in een andere setting een nieuw creatief proces is, waarin de innovatieve interventie wordt aangepast aan de lokale omstandigheden om opnieuw succesvol te kunnen zijn. Het monitoren van de resultaten is daarbij onmisbaar en vraagt nog meer aandacht van de praktijk.

Inmiddels verschenen over Samen bouwen op Zorgenz:
Aan de slag met GRIP&GLANS
GRIP&GLANS in Rotterdam

 

 

 

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *