Samen buuven

Samen buuven

Datum: 24 november 2014

logo_buuv_zorgenzCOLUMN CORINA DE FEIJTER – Het is druk met aanmeldingen bij Humanitas Amsterdam/Diemen, hoor ik tijdens een strategiebijeenkomst, waar ik als voorzitter van het bestuur aanwezig ben. Een 83-jarige mevrouw belt. Ze heeft al een paar maanden last van haar heup en kan nu haar schoonmaakbaantje niet meer doen. Het geld heeft ze nodig om rond te kunnen komen. Of we haar kunnen helpen.

We krijgen ook veel aanvragen voor Thuisadministratie. Vrijwilligers helpen mensen hun financiële administratie te ordenen. Mensen weten ons goed te vinden als ze hulp zoeken voor hun schulden. Dat blijkt uit landelijke cijfers. Sinds de gemeenten minder mensen toelaten tot de schuldhulpverlening, als gevolg van nieuwe wetgeving in 2012, is het aantal mensen dat ondersteund wordt door vrijwilligers van Humanitas met 25 procent toegenomen.

Onze afdeling is in korte tijd flink gegroeid. Vijfhonderd vrijwilligers geven Amsterdammers die het (even) niet alleen redden een steuntje in de rug, zodat zij hun leven zelf weer op kunnen pakken, of hun situatie kunnen verbeteren. We hebben activiteiten die variëren van steun aan jonge gezinnen, moeders die tijdens en net na hun detentie ondersteund worden, ondersteuning bij verlies en rouw, vriendschappelijk huisbezoek en het helpen van jongeren in de gevangenis om hun leven weer op de rails te krijgen na hun detentie. Elk jaar kunnen dertig kinderen uit Amsterdam mee op vakantiekamp met Humanitas Kindervakantieweken.

We zijn altijd in voor nieuwe activiteiten, al beoordelen we eerst of het past bij ons. De kernwaarden zijn belangrijk voor ons. We vinden het belangrijk om tijdelijke ondersteuning te bieden, om bij te dragen aan het herstel van eigen regie over het leven. We zijn net gestart met Jeugdsupport, waarin vrijwilligers vooral emotionele en praktische steun geven aan jongeren die in een residentiële instelling, een justitiële jeugdinrichting, of een instelling voor jongeren met een licht verstandelijke beperking verblijven. Vlak na de zomer kregen we het verzoek vanuit de gemeente om een aanbod te doen voor kinderen met overgewicht. Met als resultaat dat we onlangs zijn gestart met Gezonde maatjes. Vrijwilligers helpen kinderen om fitter, gezonder en blijer te worden.

We zien ook kansen, zeker nu van mensen verlangd wordt dat ze eerst kijken wat ze zelf nog kunnen, met hulp van familie en mantelzorgers. We blijven wel vasthouden aan onze uitgangspunten. Onze vrijwilligers gaan getraind op pad. Het werven, behouden en scholen van vrijwilligers kost tijd, inspanning en dus geld. Onbegrijpelijk daarom dat staatssecretaris Van Rijn afgelopen week liet weten dat vrijwilligersorganisaties geen budget krijgen voor de transities in de zorg, terwijl dat wel stond aangekondigd in de toekomstagenda Informele zorg en ondersteuning van het ministerie van VWS. Dat geld hebben we nodig om vrijwilligers goed voor te bereiden en te begeleiden. De hulpvraag wordt immers groter en complexer. Erg jammer dat de overheid het bij woorden laat, maar van vrijwilligers grote daden verwacht.

Hier in Amsterdam brengt het ons niet van de wijs. Tijdens de strategiebijeenkomst borrelen bij beroepskrachten en bestuur veel ideeën op hoe we de kwaliteit van onze dienstverlening kunnen borgen, hoe we de scholing van vrijwilligers en coördinatoren nog beter vorm kunnen geven en hoe we onze rol in de wijk kunnen oppakken. Kunnen we aansluiten bij bestaande structuren, bij sociale wijkteams? Wat wordt de rol van onze vrijwilligers: signaleren, coachen?

Ik krijg net een uitnodiging om kennis te maken met BUUV. Bij BUUV gaat het om diensten die je als bewoners voor elkaar kunt doen, zonder dat er iets tegenover staat. Samen BUUVEN, dat spreekt me aan. Zoals onze vrijwilligers dat ook doen, vanuit een persoonlijke betrokkenheid een relatie aangaan. Samen laten zien dat iets werkt en wat er werkt.

Corina de Feijter is al jaren zelfstandig journalist en werkt voor diverse vak- en bedrijfsmedia in zorg en welzijn. Mensen ontmoeten, hun bijzondere verhalen, ideeën of dromen optekenen, daaruit haalt ze veel voldoening. Als vaste medewerker van Zorgenz vertelt zij hier wat ze daarbij persoonlijk opmerkt. Schrijven is haar passie. Haar profiel is te lezen op LinkedIn.

Gerelateerde berichten

  • Achter de voordeurAchter de voordeur COLUMN CORINA DE FEIJTER - In 2012 had ik een interview met Marian Kaljouw, toen zij […]
  • Oud worden kan altijd nogOud worden kan altijd nog COLUMN CORINA DE FEIJTER - Elk jaar rond deze tijd ruim ik mijn werkkamer op. Dat kost […]
  • KortsluitingKortsluiting COLUMN CORINA DE FEIJTER - ‘Ik ben de kunst van het verliezen aan het leren.’ Alice […]
  • Geen gelikt verhaalGeen gelikt verhaal COLUMN CORINA DE FEIJTER - Voor goede verhalen moet je de straat op. Dit advies kreeg ik […]
  • En route!En route! COLUMN CORINA DE FEIJTER - Een klein tubetje tandpasta, reinigingsdoekjes, alleen maar […]

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *