Samen beslissen: vooral luisteren lastig voor zorgverleners

Samen beslissen: vooral luisteren lastig voor zorgverleners

Datum: 20 december 2018

Nederland staat internationaal in de top van negen landen die voorop lopen met ‘Samen beslissen’ tussen patiënten en zorgverleners. Tegelijkertijd is de voorhoede die deze beweging trekt, nog klein, meldt Zorginstituut Nederland. Het heeft een e-zine uitgebracht waarin de lessen en ervaringen staan van de zeven voorloper projecten. Vooral luisteren is vaak lastig voor zorgverleners. “Gemiddeld wordt een arts al na 23 seconden onrustig, wanneer een patiënt aan het woord is”, aldus hoogleraar huisartsgeneeskunde Trudy van der Weijden.

Zorginstituut Nederland voert de stimuleringsregeling ‘Transparantie over de Kwaliteit van Zorg’ van het ministerie van VWS uit, gestart in 2016. Met behulp van de regeling zijn inmiddels al veertig voorloper-projecten actief door heel Nederland. In een groeiend aantal ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en in de GGZ wordt geoefend en gewerkt met de aanpak van Samen beslissen. De tijd die Samen beslissen kost, vormt voor veel zorgverleners een behoorlijke drempel om daar structureel mee aan de slag te gaan.

Veel luisteren en soms wat zeggen
Tijdens een symposium ‘7 concrete Lessen over Samen beslissen’ dat Zorginstituut Nederland onlangs heeft gehouden, deed minister Bruins (Medische Zorg) een oproep om “vanuit de overtuiging dat zorg altijd beter kan, ervoor te zorgen dat patiënten en zorgverleners meer samen optrekken.”

Altijd luisteren en soms wat zeggen
Hoe weerbarstig en vooral verschillend de praktijk nog vaak is, werd tijdens het symposium onder meer duidelijk verwoord door professor dr. Casper van Eijck, hoogleraar en chirurg in het Erasmus MC. Van Eijck geniet internationale bekendheid voor zijn begeleiding van patiënten met alvleesklierkanker en zijn onderzoek naar nieuwe behandelwijzen van de allerzwaarste kankersoorten. Van Eijck vertelde hoe moeilijk Samen beslissen is wanneer voor patiënten de enige hoop een zeer zware operatie is waarvoor slechts een bijzonder klein percentage in aanmerking komt. Na afloop ondervindt nog eens 40 tot 60 procent ernstige complicaties.
Volgens Van Eijck is Samen beslissen voor zorgprofessionals “eerst goed luisteren en niet teveel ‘ik vind’ zeggen. De kunst van het spreken is om áltijd te luisteren en soms wat te zeggen.”
Professor dr. Trudy van der Weijden, hoogleraar huisartsengeneeskunde aan Maastricht University wist met onderzoeksgegevens te onderbouwen hoe lastig luisteren vaak is voor zorgprofessionals.

Deel verhalen en kennis
Volgens Sjaak Wijma, bestuursvoorzitter van het Zorginstituut is Samen beslissen gebaat bij het vertellen van verhalen en het delen van kennis. Vooroordelen zoals dat Samen beslissen teveel tijd kost, worden daardoor weggenomen. “Weet je wat nog veel meer tijd kost? Als zorgverleners achteraf zaken moeten repareren die door gedeelde besluitvorming aan de voorkant mogelijk voorkomen hadden kunnen worden. Er is nu een verwachtingspatroon ontstaan. Laten we de beweging van Samen beslissen met elkaar gaan waarmaken!”, aldus Wijma.

Lees hier het e-zin ‘Samen beslissen in beweging’

(Bron: Zorginstituut Nederland)

(Foto: cover e-zine)

Gerelateerde berichten

Author: Zorgenz

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *